Президентът на Южноамериканската конфедерация (КОНМЕБОЛ) Алехандро Домингес направи революционно предложение Бразилия да смени три от петте си звезди, посветени на световните им титли, със сърца в знак на почит към Пеле, който в момента се лекува в местна болница. Краля на футбола е единственият футболист в историята, печелил три Световни първенства - през 1958-а, 1962-ра и 1970-а със “Селесао”.

“Като КОНМЕБОЛ, ние предлагаме на Бразилската футболна конфедерация, за да може Пеле да живее завинаги на фланелката на всички, които обичаме футбола, три от звездите да бъдат заменени с три сърца. За да знаят всички, че той доведе до това да се роди “жого бонито”, въпреки че той не беше единственият архитект на трите световни титли, защото футболът е отборен спорт. Ние, страните, които сформират КОНМЕБОЛ, искаме да отдадем тази почит в името на мястото, откъдето идва Пеле (Трес Корасойнс - б.р.) и където се родиха “жого бонито” и футболът. Той е звезда, която вече живее в сърцата на всички нас. Сила и дълъг живот за Краля.

Alejandro Domínguez, presidente de Conmebol, propuso que Brasil cambie tres de las estrellas en su escudo por corazones, para darle ánimo a Pelé. Es en referencia a los títulos mundiales que el ex jugador ganó junto a su selección y a la localidad de Tres Corazones, donde nació. pic.twitter.com/0Fbrs1hbYU

— Andrés Birman (@AndresBirman) December 11, 2022

Пеле беше причина за вдъхновение, защото с него се роди номер 10. Истинската фланелка на майстора, звездата, идола, свръхнадарения. След него има още много причини за вдъхновение, но Пеле е несравним. Ние сме до него в мача, който играе в момента. Сега е подходящият момент, за да му отдадем почит отново, и той знае, че ще живее в сързето на всеки, който обича футбола. Нашата работа е хората да продължат да знаят за Пеле и да го обичат”, заяви Алехандро Домингес по време на събитие в Доха в чест на бразилската легенда.

“Много е емоционално отдаването на почит към него в този момент, докато се провежда Световно първенство - турнирът, който го направи Краля на футбола. Пеле е вдъхновение, образец и символ на моята родина Бразилия”, добави Фернандо Сарней, който е представител на КОНМЕБОЛ във ФИФА.

"ÉL ES UN CRACK QUE YA VIVE PARA SIEMPRE EN CADA CORAZÓN"

⚽️ Alejandro Domínguez, Presidente de la CONMEBOL en el homenaje a O REI Pelé.

📹@MarleTorres29 pic.twitter.com/4DEp8J1Fdl

— Versus (@SomosVersusPY) December 11, 2022

Славният аржентински футболист Хавиер Санети също беше сред гостите на събитието. “Гордост и чест е да бъда в това събитие, посветено на Пеле. Той беше вдъхновение за всички нас, които обичаме футбола. Имах възможността да се запозная с него и това, което той излъчва, беше повод за гордост. Той никога не разделя, а обединява. Това са ценностите, които трябва да предава футболът. Като аржентинец, аз винаги съм му се възхищавал заради неговото поведение на и извън терена. Желая много сила на Пеле и на семейството му, защото имаме нужда той да остане с нас”, коментира той.

Снимка: abcdoabc.com.br