Съотборниците от Пари Сен Жермен Лионел Меси и Килиан Мбапе излизат днес в директен спор не само за призванието "световен шампион", но и за голмайсторския приз на Мондиал 2022. Големите звезди на Аржентина и Франция имат до момента по пет гола по терените в Катар, но Меси има леко предимство по отношение на асистенциите. Бълхата има три такива срещу две на своя съотборник в Пари Сен Жермен. 

Двамата са фаворити не само за приза "Златната обувка", но и за "Златната топка", която се връчва на най-добрия играч на турнира. Преди днешния им сблъсък "Опта" изготви статистика за обобщеното им представяне по време на последните две световни първенства. Разбира се, трябва да се има предвид, че в Русия "петлите" спечелиха титлата, докато "албиселесте" отпадна на 1/8-финалите именно от бъдещия шампион.

Въпреки това Мбапе има общо само 70 повече изиграни минути от Меси. Головете са в полза на французина - 9 срещу шест, които стоят в актива на Бълхата. Меси обаче има значително предимство по отношение на асистенциите - 5 към 2. Това означава, че общият голов принос (попадения плюс асистенции) е еднакъв за двамата - по 11. 

Меси има предимство по отношение на създадените възможности (28 на 20), докато очаквано Мбапе има доста повече успешни дрибли (53 срещу 38).

2 - A comparison between Lionel Messi and Kylian Mbappé across the last two editions of the #FIFAWorldCup (2018 & 2022). Showdown. pic.twitter.com/sIANUBIlUy

— OptaJoe (@OptaJoe) December 14, 2022

Тепърва предстои да разберем как посочените данни ще се променят тази вечер и кой ще добави към световната титла и големите индивидуални награди от Мондиал 2022.