Завършилото Световно първенство в Катар предложи много поводи за радост на някои футболисти, треньори и отбори, но също така и големи разочарования за други техни колеги. Затова ви предлагаме част от хората, които могат да бъдат най-доволни от постигнатото на Мондиал 2022, както и тези, които биха искали да забравят току-що приключилия турнир.

Печеливш: Япония

Японците попаднаха в една от най-трудните групи в първенството, но въпреки това успяха да я спечелят с впечатляващи обрати над фаворитите Германия и Испания. Те се справиха достойно и в осминафинала, където на бронзовите медалисти от Хърватия им бяха нужни дузпи, за да ги отстранят. Освен с играта си, “самураите” за пореден път си заслужиха похвали и със своето поведение за пример, чистейки съблекалнята си, а феновете им - трибуните след всеки мач на тима.

Губещ: Белгия

За “златното поколение” на Белгия това беше може би последната възможност за трофей на голямо първенство. “Червените дяволи” за пореден път бяха смятани за скрити фаворити за титлата, но вместо това разочароваха с представянето си и в трите си мача, като заслужено приключиха участието си още в груповата фаза на турнира. Сега им предстои да си търсят нов селекционер, след като Роберто Мартинес напусна своя пост.

Печеливш: Хърватия

“Ватрените” не успяха да постигнат целта си да стигнат до втори пореден финал на Мондиал след този през 2018-а. Въпреки това те отново направиха силно представяне и могат да бъдат горди, че успяха да се поздравят с бронзвите медали. С третото си място в Катар, те опровергаха критиците си, твърдящи, че финалът им в Русия е бил плод на случайност, като освен това могат да се похвалят, че взеха скалпа на големия фаворит за титлата Бразилия.

Губещ: Германия

В “Бундестима” имаха надежди, че сравнително новият им селекционер Ханзи Флик ще прекрати серията им от разочароващи изяви на големите турнири от триумфа им на Мондиал 2014 насам. Германците обаче ще трябва да преглътнат второ поредно отпадане още в групите на Световното първенство. Напрежението около играчите на отбора е още по-голямо, тъй като страната е домакин на Евро 2024 след 18 месеца и там “Маншафта” няма да има право на такива грешки.

Печеливши: Мароко и Африка

Мароко определено е голямата сензация на Мондиал 2022. Малцина са тези, които дръзнаха да прогнозират, че “лъвовете на Атлас” ще влязат в топ 4 на първенството. Те не само, че спечелиха групата си в компанията на втория (Хърватия) и третия (Белгия) от Световното първенство в Русия, но също така по пътя си към полуфиналите отстраниха претендентите за титлата Испания и Португалия. На полуфиналите мароканците бяха спрени от силния състав на Франция, но могат да бъдат доволни от играта си в този мач. Достигането им до тази фаза е повод за гордост не само за страната, но и за цяла Африка, тъй като полуфиналът е първи в историята за отбор от континента.

Губещ: Англия

След отличното представяне в Евро 2020 мнозинството в Англия бяха убедени, че най-после ще постигнат триумф на голямо първенство след единствения им през далечната 1966 година. Гарет Саутгейт разполагаше с един от най-талантливите състави в турнира, а отборът игра възхитително в три от първите си четири мача в Катар. При първото им наистина сериозно предизвикателство в лицето на Франция обаче “Трите лъва” претърпяха фатално поражение и така ще трябва да почакат поне до Европейското първенство в Германия, за да празнуват с голям трофей.

Печеливши: Дидие Дешан и Килиан Мбапе

Селекционерът на Франция Дидие Дешан не успя да повтори постижението на Виторио Поцо от две поредни световни титли като наставник, но въпреки това доказа, че няма нужда дебнещия Зинедин Зидан да поеме “петлите”, за да може те да се борят за титлите на големите първенства. Откакто Дешан е начело на французите, те имат цели четири финала - спечелените Мондиал 2018 и Лига на нациите 2021, както и загубените Евро 2016 и Мондиал 2022. Предвид това, че Франция се размина с нова световна титла само заради дузпи, треньорът на отбора има правото сам да реши своето бъдеще в тима, без да се притеснява, че може да бъде заменен от Зидан.

Килиан Мбапе определено беше разочарован, че не успя да стане за втори път световен шампион още преди да е навършил 24 години. Въпреки това той несъмнено има поводи да бъде доволен от индивидуалното си представяне в Катар. Нападателят не само стана голмайстор на турнира, но и доказа, че може да прави разликата в най-важните мачове, забивайки хеттрик във финала срещу Аржентина и поемайки успешно отговорността да изпълни първата дузпа за своя тим в края на мача. Така той потвърди думите по свой адрес, че може да бъде следващата водеща звезда на световния футбол.

Губещи: Испания и Луис Енрике

Съставът на “Ла Фурия” беше пълен с вълнуващи млади таланти като Педри, Гави и Ансу Фати, както и с опитни играчи като Серхио Бускетс, Жорди Алба и Даниел Карвахал, които да ги напътстват към първи триумф от Евро 2012 насам. Испанците започнаха изумително турнира с гръмкото 7:0 над Коста Рика, но с всеки следващ двубой те се представяха все по-неубедително и така се стигна до изненадващото им отпадане от Мароко още на осминафинал.

Най-големият губещ от тази ситуация беше Луис Енрике, който отнесе големи критики за стила на игра на Испания най-вече в двубоя срещу мароканците. Базираният върху “тики-така” стил на игра доведе до провала на тима, както и до решението на наставника да се оттегли от своя пост.

Печеливши: Лионел Меси и Аржентина

Капитанът на Аржентина Лео Меси най-после стигна до най-голямата си мечта, и то при последната си възможност да го направи. Суперзвездата определено направи изключителен турнир и напълно заслужено имаше честта да вдигне първи световната титла и да наследи легендарния Диего Марадона, който направи същото през 1986 година. Така нападателят получи голямо предимство в спора си с Кристиано Роналдо за това кой от двамата е по-велик.

Титлата, разбира се, е нещо значимо и за цяла Аржентина, която след 36 години чакане най-после стъпи на световния връх за трети път в историята си. Това отприщи грандиозни празненства в страната, доказвайки за пореден път, че там футболът е религия.

Губещи: Кристиано Роналдо и Фернандо Сантош

Подобно на Меси, Кристиано Роналдо също си мечтаеше да завърши кариерата си на Световни първенства с титла и така да зарадва цяла Португалия. За нападателя обаче единственото позитивно нещо от целия турнир е постижението му, че вече се е разписал на пет Мондиала. Заради неубедителното си представяне Роналдо постепенно дори загуби титулярното си място в състава на “мореплавателите” за елиминационните им мачове. След това той проля сълзи след шокиращото им отпадане от Мароко, а като за капак именно големият му конкурент Меси изведе Аржентина до световната титла.

Селекционерът Фернандо Сантош също загуби много от отпадането на Португалия от сензацията Мароко. Той получи похвали за смелото си решение да заложи на Гонсало Рамош вместо на Кристиано срещу Швейцария, но след като този ход се оказа неуспешен срещу “лъвовете на Атлас”, той беше засипан с критики. Така най-великият треньор в историята на иберийците беше уволнен от своя пост след 8 години начело на тима.