От организацията, която се занимава с тълкуването и въвеждането на правилата във футбола – IFAB, обявиха след проведеното днес годишно събрание, че одобряват 12-месечното тестване на промяна, свързана с разглеждането на ситуации със системата ВАР.

Става въпрос за предложението при употребата на ВАР главният съдия да съобщава чрез микрофона си на публиката и телевизионните зрители причините за взетите решения след намесата на системата при спорни ситуации. Тестването ще се приложи в международни състезания, като ще започне още на Световното клубно първенство в Мароко през февруари. Според „Таймс“ е възможно този подход да се използва и по време на Световното първенство за жени през това лято в Австралия и Нова Зеландия. Обосноваването на взетите решения след преглед на видеоповторения е практика, която може да се види и в други спортове като американския футбол.

Междувременно, от IFAB отхвърлиха други две предложения за нововъведения. Едното беше за временни смени при съмнения за мозъчни сътресения, като ще си останат постоянните смени при тези обстоятелства. Също така не беше прието тестването на въвеждането на часовник, който да се използва в случаите, когато се губи от игровото време на мачовете. Вместо това ФИФА ще препоръча на турнирите да следват модела с по-дълго добавено време, наложен по време на Мондиал 2022.

Бъди част от "Домът на феновете”, играй и печели със Sportal.bg.

Снимки: Gettyimages