Почти сигурно Лионел Меси ще получи нов трофей тази вечер - този за “Най-добър футболист” на изминалата година, връчван от ФИФА. Така твърдят куп източници часове преди церемонията за раздаването на наградите FIFA The Best, която започва в 22:00 часа в Париж.

Меси се бори за приза заедно с Карим Бензема и Килиан Мбапе. При избора във всички категории при мъжете за FIFA The Best се взима предвид представянето на номинираните в периода между 8 август 2021 година и 18 декември 2022-ра. Това включва и Мондиала в Катар, където Лео триумфира със световната титла, което го направи абсолютен фаворит.

Меси вече веднъж заслужи въпросното признание на ФИФА - през 2019 г.

На церемонията във френската столица ще бъдат обявени победителите в още няколко категории. Най-интересните сред тях са тези за:

  • Най-добър треньор” (Лионел Скалони (Аржентина), Карло Анчелоти (Реал Мадрид) или Джосеп Гуардиола (Манчестър Сити). 
  • “Най-добър вратар”, (Ясин Буну (Мароко, Севиля), Тибо Куртоа (Белгия, Реал М) или Емилиано Мартинес (Аржентина, Астън Вила). 
  • “Най-красив гол - наградата “Пушкаш” (Ричарлисон, Марчин Олекси или Димитри Пайе) 
  • “Идеален отбор” на ФИФПро

Ще бъдат обявени съответни победители в същите класации и за женския футбол.

Ще има такава и за фен №1. Тук номинирани са:

  • запалянко от Саудитска Арабия, който е пропътувал пеша 1600 км през пустинята, за да подкрепя националния си тим на Мондиала в Катар 
  • феновете на Япония като цяло заради практиката им след всеки мач да почистват стадиона 
  • фенове на Аржентина като цяло заради подкрепата им в Катар и последвалите празненства в родината

ФИФА, с помощта на акционери, след консултация с експерти, изготви първоначален списък от номинирани във всички категории. После да гласуват право получиха селекционерите на всички национални отбори, капитаните на националните тимове, по един журналист от страна, както и фенове, които можеха да сторят това свободно на сайта на ФИФА. На по-късен етап организаторите обявиха кои трима във всяка категория са получили най-много точки, а тази вечер ще разберем и самите победители.

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe