Мондиал 2026 ще се състои от 48 отбора и ще е най-големият в историята, обявиха официално от ФИФА днес в Руанда, където заседава Съвета на световната футболна организация. На него ще се изиграят 104 мача - с 40 срещи повече от досегашните 64, каквито имаше в последните години на световните първенства.

На Световното в САЩ, Мексико и Канада след три години ще участват 48 отбора (включително 16 европейски отбора, с три повече от обичайното), които ще бъдат разделени в дванадесет групи по четири отбора. 

Първите два тима от всяка група и осемте най-добри отбора, заели трето място, ще се класират за 1/16 финалите - допълнителния кръг, породен от промяната от 32 на 48 национални отбора. След това следват обичайните директни елиминации до самия финал, като новият световен шампион ще трябва да изграе вече 8 мача вместо досегашните 7. Предвижда се най-големият мач за света на футбола да бъде на 19 юли, 2026 година.

FIFA Council approves international match calendars

🗞️👉 https://t.co/KyrTVnrNxh pic.twitter.com/FIL05feiZT

— FIFA Media (@fifamedia) March 14, 2023

Според новата формула тези 104 мача ще се играят в рамките на 39 дни. До тройната цифра се стигна, след като бе изоставена първоначалната идея за шестнадесет групи от по три отбора - формат, който носеше рискове от липса на интрига и договорки между тимовете. 

Станаха ясни и правилата за Световното клубно първенство, чието първо издание ще бъде през 2025 г. То ще бъде от 32 отбора и ще се състои на всеки четири години.  На него се предвижда да участват 12 тима от зона УЕФА, 6 от КОМНЕБОЛ, по 4 от Азия, Африка и КОНКАКАФ, както и по един от зона Океания и от страната домакин на турнира

An important date for the diary 👀📆

The FIFA Council has confirmed when the @FIFAWorldCup 2026 final will take place – as well as the format for the first-ever 48-team edition. pic.twitter.com/fdXZkLfTvh

— FIFA (@FIFAcom) March 14, 2023

Съветът на ФИФА единодушно одобри ключовите принципи за достъп с цел да се осигури възможно най-високо качество въз основа на спортни критерии.

Клубните отбори ще участват на база на резултатите си в периода 2021-2024 година, като достъп със сигурност ще имат шампионите на главното клубно състезание на съответната конфедерация – например победителите в Шампионската лига за Европа и триумфиралите с Копа Либертадорес за Южна Америка. 

2025 FIFA Club World Cup Participants So Far:

9/32

UEFA:
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿Chelsea
🇪🇸Real Madrid

AFC:
🇸🇦Al Hilal

CAF:
🇪🇬Al Ahly
🇲🇦Wydad Athletic Club

CONCACAF:
🇲🇽C.F. Monterrey
🇺🇸Seattle Sounders

CONMEBOL:
🇧🇷Palmeiras
🇧🇷Flamengo

— CFCDaily (@CFCDaily) March 14, 2023

Така може да се каже, че тимовете на Челси, Реал Мадрид, Палмейрас и Фламенго са сигурни участници, тъй като спечелиха съответните състезания през изминалите два сезона.

Освен споменатите победители в големите турнири на съответните федерации, тимовете с най-висок коефицент също ще участват в Световното клубно първенство.

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe