Мароко ще се присъедини към заявката на Испания и Португалия за домакинство на Мондиал 2030, предава агенция “Ройтерс”. Решението беше представено от Министъра на спорта на страната Шакиб Бен Муса по време на заседание на Борда на Конфедерацията по футбол на Африка.

Искам да обявя, че Кралство Мароко реши заедно с Испания и Португалия да представи съвместна заявка за провеждане на Световните футболни финали през 2020-а година, заяви Бен Муса.

🚨🌎 New joint bid for 2030 World Cup: Morocco, Spain & Portugal! pic.twitter.com/5P6UwEkr3g

— EuroFoot (@eurofootcom) March 14, 2023

На 5-и октомври миналата година федерацията по футбол на Испания и колегите им от Португалия предложиха да включат и Украйна в тяхната съвместна кандидатура. Но макар и да става дума за събитие за след 7 години, от украинската страна няма как да гарантират участие. Спортният портал "The Athletic" вече съобщи в първите месеци на новата година, че Мароко ще замени украинците в съвместната заявка на двете страни от Иберийския полуостров. Испания и Португалия представиха съвместната си кандидатура през юни 2022-а година.

Няколко часа по-късно решението на мароканските власти беше подкрепено и от изявление на държавния глава на страната - Крал Мохамед VI.

"Съвместната ни кандидатура е нещо безпрецедентно в историята на футбола, на приятелството между народите. Ние събираме заедно Европа и Африка, северното и южното Средиземноморие, а също така световете и културите на Европа, Африка, на арабите и Средиземноморските страни. Смятам, че ще бъде една невероятна комбинация от гениалност, креативност, опит и мисъл", се казва в становището на Краля на Мароко.

В момента футболът е със статут на религия в Мароко, след като държавата от северна Африка завоюва четвъртото място на Мондиал 2022 в Катар, а също така и беше домакин на Световното клубно първенство.

Другите потвърдени кандидатури за домакинство на Мондиал 2030 са на Аржентина, Парагвай, Чили и Уругвай. Последните искат това първенство в чест на 100 години от първия Мондиал, на който именно те са били домакини.

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe