Челси обяви нетна загуба от 121.3 милиона английски лири за финансовата 2021/2022 година, а причината според "сините" от Лондон са санкциите на британското правителство към бившия собственик Роман Абрамович. Руският милиардер обяви клуба за продажба през март миналата година след началото на войната в Украйна.

По време на продажбата Челси не можеше да продава билети и това доведе до тежък финансов удар по клуба. "Сините" си стъпиха на краката след завършването на сделката през месец май.

"По време на този период клубът бе ограничен в няколко посоки, сред които липсата на мачдей постъпления (от билети, мърчъндайз и други), както и подписване на договори с футболисти и спонсори. Това увеличи разходите и се отрази значително на оборота на клуба. Финансовите рестрикции ще имат ефект и през следващите няколко години", съобщават от Челси.

Chelsea say their “extraordinary expenses and loss of revenue” due to UK government sanctions on Roman Abramovich last spring contributed to their net losses of £121.3million ($148.7m) for the 2021-22 financial year.https://t.co/aynGeQxcko

— The Athletic | Football (@TheAthleticFC) March 27, 2023

Английският клуб добавя, че оборотът е нараснал от 434.9 до 481.3 милиона лири и това е резултат от завръщането на феновете по стадионите след Covid-19 пандемията. Приходите от рекламата също бележат ръст до 177.1 милиона.

Челси бе закупен от инвестиционна група, водена от американския бизнесмен Тод Бьоли и "Клиърлейк Кепитал". Те инвестираха над 600 милиона лири за трансфери през лятото и тази зима.

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe