Хърватия избухна и срази Турция като гост с 2:0 след две попадения на Матео Ковачич (20’, 45’+4’). С успеха “шахматистите” се изкачиха на второто място в група “D” с 4 точки, колкото има и лидерът Уелс. Турците пък са на трета позиция с една победа и една загуба от първите си два мача.

🇹🇷🆚🇭🇷🔜

What's the best stadium you've visited? 🐊#EURO2024 pic.twitter.com/H9jhy3jaoD

— UEFA EURO 2024 (@EURO2024) March 28, 2023

Южната ни съседка започна вдъхновено мача и до десетата минута пропуски на сметката си вече бяха записали Дженгиз Юндер и Керем Актюроглу. Именно Актюроглу бе замесен в най-интересната ситуация от тези начални минути, когато в 11-ата минута вкара топката във вратата на Доминик Ливакович, но страничният съдия вдигна флаглчето си и отсъди засада.

Постепенно третите в света се отърсиха от страхотната атмосфера на Стадион “Бурса Буюкшехир Беледийе” и погледнаха към вратата на турците. Бронзовите медалисти от Мондиал 2022 в Катар не се нуждаеха от особено много време, за да реализират попадение.

Това се случи в 20-ата минута, когато Марио Пашалич намери в наказателното поле непокрития Матео Ковачич, който не сбърка и безкомпромисно прати топката в долния десен ъгъл на вратата, пазена от Мерт Гюнок.

33' | 🇹🇷 0:1 🇭🇷@mateokovacic8 🤗 @lukamodric10

📸 Cropix#TURCRO | #EURO2024 | #Family | #Vatreni❤️‍🔥 pic.twitter.com/V3NJz0kmKd

— HNS (@HNS_CFF) March 28, 2023

Турция продължи да доминира и след попадението на Ковачич, но така и не намери правилния път към вратата на Ливакович. Вместо това “шахматистите” стигнаха до втори гол дълбоко в добавеното време на първата част. Отново Матео Ковачич се озова на правилното място в правилното време, за да се разпише още веднъж. Той овладя една избита топка в наказателното поле и я прати в средата на вратата, оставяйки за втори път в мача Мерт  Гюнок безпомощен.

През второто полувреме турците започнаха стихийно нападение и обсадиха наказателното поле на “шахматистите”. Доминик Ливакович и защитниците пред него обаче бяха блестящи и окончателно обезсърчиха Демирал, Юксек, Кьодкчу, Юндер и Челик, които създадоха цяла плеяда от положения, но така и не успяха да се разпишат.

Южните ни съседи дори можеха да получат трети гол във вратата си, когато в 77-ата минута Андрей Крамарич стреля опасно, но ударът му профуча покрай левия страничен стълб на Мерт Гюнок.

FT | 🇹🇷 0:2 🇭🇷

All over in Bursa! #Croatia celebrates its first victory in #EURO2024 qualifying - congratulations! 🇭🇷✌️#TURCRO | #Family | #Vatreni❤️‍🔥 pic.twitter.com/tOC5fqO7R8

— HNS (@HNS_CFF) March 28, 2023

Така Турция отново разочарова своите привърженици, на които дължи много след като не отборът не успя да се класира за Мондиал 2022 в Катар и записа изключително слабо представяне на Евро 2020, отпадайки още в груповата фаза на турнира.

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Снимки: Imago