От Интер публикуваха кратко изявление в своя официален сайт, в което осъдиха проявите на расизъм от страна на феновете на Ювентус спрямо нападателя на “нерадзурите” Ромелу Лукаку по време на снощния сблъсък между двата тима, завършил 1:1.

“Ние сме братя и сестри на света. От 9 март 1908 г. (когато е създаден клубът - б.р.) това е нашата история. Искаме твърдо да подчертаем, че оставане обединени срещу расизма и всички форми на дискриминация. Футболът и спортът трябва да бъдат не само място за емоции, но и за ясни и споделени ценности. Това, което видяхме във финалните минути на Ювентус - Интер в полуфинала за Купата на Италия в Торино, няма място в нашия спорт. Ето защо отново изразяваме нашите подкрепа, привързаност и солидарност към Ромелу Лукаку, както прави светът на футбола отвсякъде, откакто се случи това. Бъди силен, Ром, ние сме с теб!”, гласи декларацията на клуба.

We are brothers and sisters of the world. Since 9 March 1908, this has been our story.

We want to firmly reiterate that we stand united against racism and all forms of discrimination.#FCIM

— Inter (@Inter_en) April 5, 2023

От Ювентус също коментираха случая, но не поднесоха извиненията си към Лукаку, с което не уважиха призива на мениджърската агенция на нападателя - Roc Nation. “Футболен клуб Ювентус, както винаги, си сътрудничи с полицията, за да идентифицира отговорниците за расистките жестове и скандирания от изминалата нощ. Codice di Gradimento ще бъде приложен спрямо отговорните лица”, гласи краткото съобщение на “бианконерите” в Туитър, в което дори не се споменава името на играча.

Juventus Football Club, as always, are collaborating with the police to identify those responsible for the racist gestures and chants which took place last night.

The Codice di Gradimento will be applied to those responsible.

— JuventusFC 🇬🇧🇺🇸 (@juventusfcen) April 5, 2023

От Серия "А" не останаха безучастни и подобно на Интер изразиха възмущението си от расисткото поведение по време на мача. “Серия "А" строго осъжда всички прояви на расизъм и дискриминация. Няколко човека на трибуните не могат да развалят футболния спектакъл и не представят мислите на всички останали фенове и привърженици на стадиона, всички от които споделят най-високите ценности на спорта. Клубовете в Серия "А", както винаги са правили, ще идентифицират провинилите се индивиди и ще им забранят достъп до своите съоръжения за цял живот”, се казва в изявлението на футболната лига, публикувано на нейния сайт.

RACISM HAS NO PLACE IN STADIUMS.

Lega Serie A firmly condemns any episode of racism and any form of discrimination.

— Lega Serie A (@SerieA_EN) April 5, 2023

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Снимки: Gettyimages