Привържениците на Ливърпул отново освиркаха националния химн на Великобритания вчера преди мача от Премиър лийг с Брентфорд, спечелен с 1:0. Мнозина от феновете на “Анфийлд” заглушиха "Боже, пази краля" (God Save the King) в деня на коронацията на новия крал Чарлз III и кралицата-консорт.

Освиркванията започнаха веднага, след като дикторът съобщи, че националният химн ще бъде изпълнен минути преди началото на мача. Някои от феновете на Ливърпул носеха плакати, за да изразят недоволството си, на които пишеше “Не е моят крал", докато други носеха такива с легендарния бивш играч и мениджър Кени Далглиш, позовавайки се на традиционния му прякор "Крал Кени".

Liverpool fans booing the national anthem before kick off pic.twitter.com/3tfyJqXZR6

— Football Fights (@footbalIfights) May 6, 2023

Много фенове на Ливърпул реагираха по същия начин на националния химн преди финала за Карабао Къп и за ФА Къп през миналата година. На какво обаче се дължи негативната реакция от страна на привържениците на “червените” към химна на Великобритания?

Историята с освиркването на националния химн в Ливърпул се корени в дългогодишни антисистемни настроения в града и чувството на откъснатост от британското правителство, а не толкова на неприязън към отделните кралски особи. Дългогодишното недоволство, което привържениците на Ливърпул изпитват, е насочено към политическото статукво (истаблишмънт) в страната, а според някои от тях националният химн е символ именно на него.

@MirrorDarren reviews the paper talks on the Liverpool fans reactions to the national anthem being played before their game against Brentford 🔴 pic.twitter.com/5hY6ZuCd0W

— Football Daily (@footballdaily) May 7, 2023

За феновете на Ливърпул е известно, че са освирквали химна и през 80-те години на миналия век по време на управлението на Консервативната партия на Маргарет Тачър. Според тях тогава е започнал упадъка в управлението на техния град. Задълбочаването на тези чувства продължават и заради действията на британското правителство след трагедията на стадион "Хилзбъро" през 1989 г., а някои от настроените левичарски фенове продължиха да обвиняват държавата за липса на адекватна политика.

Ливърпул също така страда по време на деиндустриализацията на икономиката на Обединеното кралство през 70-те и 80-те години на XX век. През 1981 г. влошаващите се икономически условия, съчетани с напрежението между полицията и афро-карибската общност, водят до деветдневни бунтове в града.

Piers Morgan labels Liverpool fans who booed God Save the King 'pathetic' https://t.co/yGPYAS5c0N

— MailOnline Sport (@MailSport) May 7, 2023

Освиркването на националния химн доведе до реакцията на известния британски водещ Пиърс Морган, който нарече “жалки” феновете на Ливърпул. И добави: “Да защитаваш свободата на словото не означава да се съгласяваш с всичко, което чуваш. Феновете на Ливърпул имат пълното право да освиркват химна в деня на коронацията - точно както аз имам пълното право да ги нарека “жалки” за това”.

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Снимки: Imago