Монца записа пети пореден мач без загуба, след като завърши 1:1 при гостуването си на Торино. Двата отбора са с еднакъв брой точки в средата на класирането. Амалдо Санабрия откри резултата в полза на домакините в началото на второто полувреме, а резервата Джанлука Капрари изравни четири минути преди края. Българският национал Валентин Антов не влезе в игра.

Атмосферата бе празнична стадиони и на трибуните. Феновете посрещнаха с изключителен ентусиазъм играчите и треньорския щаб. Сред зрителите бе италианският режисьор Паоло Сорентино. През 2013 г. той печели Оскар за “Великата красота”, а последният му игрален филм е от 2021 г. и се казва “Божията ръка”, като в него действието се развива в Неапол и футболният клуб играе голяма роля. На трибуните бе и наставникът на Атлетико Мадрид Диего Симеоне, който бе дошъл да гледа своя син Джовани, който влезе в игра малко преди края.

🎶 𝐿𝑖𝑣𝑒 𝑖𝑠 𝐿𝑖𝑓𝑒 🎶

𝑪𝑯𝑨𝑴𝑷𝑰𝑶𝑵𝑺 𝑬𝑫𝑰𝑻𝑰𝑶𝑵 🏆#NAPOLISCUDETTO #NapoliFiorentina pic.twitter.com/QlDQWY6Qai

— Lega Serie A (@SerieA_EN) May 7, 2023

Спалети даде почивка на някои основни играчи. Вратарят Мерет остана на пейката, а Хварацхеия, Жиелински и Лоботка също бяха резерви. Фиорентина пък излезе без Артур Кабрал, който бе запазен за предстоящия полуфинал в Лигата на конференциите срещу Базел. В негово отсъствие атаката водеше Лука Йович.

Paolone 💙🎥#NAPOLISCUDETTO pic.twitter.com/CXbUDhT7yP

— Lega Serie A (@SerieA_EN) May 7, 2023

За разлика от атмосферата на трибуните на терена нямаше празник. Домакините не започнаха много добре срещата и Фиорентина бе по-активният отбор в началото. Първата добра възможност в мача се откри пред Йович. След центриране на неговия сънародник Терзич нападателят стреля с глава, но Голини отрази удара. Малко по-късно Йович получи нов шанс, но от малък ъгъл отново не успя да преодолее вратаря.

Наполи не успяваше да създаде много в предни позиции, а Осимен бе изолиран. Тимът на Спалети стигна до най-добрата си възможност през първото полувреме в 33-ата минута, когато Ди Лоренцо направи двойно с Распадори и излезе на отлична позиция. Ударът му обаче не беше добър и топката отиде в ръцете на вратаря. До почивката още веднъж Йович не се възползва от възможност. Терзич го намери в наказателното поле, той изпревари защитник и засече топката, но тя отиде покрай вратата.

pic.twitter.com/odC6zugbRr

— Museo di Emozioni Napoli (@museodiemozioni) May 7, 2023

В самия край на първата част Ървинг Лосано получи контузия и в игра се появи Хвича Кварацхелия. Спалети очевидно не беше доволен от представянето на неговия тим и по всяка вероятност бе споделил това с играчите, защото те започнаха по-активно второто полувреме. Присъствието на Кварацхелия, както и влизането на Жиелински и Лоботка, правеше играта на домакините в атака далеч по-организирана. Малко след почивката новите шампиони на Италия можеха да поведат. Грешка в защитата на “виолетовите” доведе до дузпа, след като Амрабат повали Лоботка. Ударът на Осимен от бялата точка обаче бе отразен от Терачано, който се справи и с добавката на Ди Лоренцо.

Наполи играеше доста по-силно след почивката, а половин час преди края на мача из небето започнаха да се виждат фойерверки. Осимен пропусна още една отлична възможност. Той се измъкна от Миленкович и опита да прехвърли вратаря, топката тупна на земята и се удари в горната греда. В последствие бе отсъдено и нарушение на нападателя.

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Снимки: Imago