Евертън направи огромна крачка към спасението си, след като направи изключителен мач и разби с 5:1 като гост Брайтън в среща от 35-ия кръг на Премиър лийг. В герои за “карамелите” се превърнаха малиецът Абдулай Дукуре (1’, 29’) и Дуайт Макнийл (76’, 90+6’), които реализираха по две попадения за тима си, а автогол си вкара и стражът на “чайките” Джейсън Стийл (35’). За Брайтън се разписа аржентинският национал Алексис Мак Алистър (79’).

Мачът започна отлично за гостите, които реализираха още в 34-тата секунда на мача. Доминик Калвърт-Люин проби отдясно и подаде към Абдулай Дукуре, който реализира за 0:1 в самото начало на мача. Евертън продължи по-добра си игра и нанесе втори удар. В 29-ата минута след добра контраатака Дуайт Макнийл нахлу отляво и центрира към Дукуре. Малиецът намери чудесно топката от воле и реализира втория си гол в мача за 0:2.

10 - Courtesy of the earliest goal Brighton have ever conceded in the Premier League (34 secs), the 2022-23 season has now produced 10 first minute goals, more than in any previous edition of the competition. Blocks. pic.twitter.com/U8bjgs5A7n

— OptaJoe (@OptaJoe) May 8, 2023

Шест минути по-късно дойде и третото попадение за “карамелите”. При нова добра атака на Евертън, Дуайт Макнийл навърза няколко футболисти на Брайтън и отправи шут, който се удари във вратаря на Брайтън Джейсън Стийл и влетя в мрежата.

През втората част Брайтън опита да върне поне почетно попадение, като мениджърът на “чайките” Роберто де Дзерби направи цели 4 смени на почивката. Така в началото на втората част влезлият след почивката Соли Марч от домакините имаше удобна възможност, но шутът му бе спасен от Джордан Пикфорд.

FT. UP THE FIVE-GOAL TOFFEES!!! ✊ #UTFT

🕊 1-5 💙 #BHAEVE pic.twitter.com/3CaLjitfpn

— Everton (@Everton) May 8, 2023

Въпреки посъбуждането на Брайтън обаче след нова страхотна контра направилият отличен мач Дуайт Макнийл получи добра топка от Алекс Иуоби финтира защитата на “чайките” и вратаря Стийл и с лекота чукна топката в мрежата за 0:4 в 76-ата минута. Три минути по-късно аржентинският национал Алексис Мак Алистър вкара почетното попадение за домакините за 1:4. В последните секунди на мача феноменалният в този мач Дуайт Макнийл направи страхотен индивидуален рейд и с бомбен шут с левия крак оформи крайното 1:5 за “карамелите”.

Така Евертън записа едва втората си победа в последните си 12 мача, като това бе първи успех като гост в Премиър лийг от октомври миналата година, когато спечелиха с 2:1 Саутхамптън. С победата “карамелите” се измъкнаха от зоната на изпадащите и изпревариха Лестър и Лийдс, като тимът  вече е с 32 точки - с две повече от конкурентите си за оцеляване. Брайтън пък записа първо поражение в последните си шест домакинства, като отборът остава на 7-о място, като пропусна да изпревари Тотнъм.

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe