Днес в 22:00 часа ще се изиграят реваншите АЗ Алкмаар - Уест Хам и Базел - Фиорентина от полуфиналите в Лигата на конференциите. След първите срещи интригата и в двата двубоя е налице и все още нищо не е решено, така че всеки един от четирите тима има своите шансове да играе на финала на 7 юни на “Фортуна Арена” в Прага.

Аз Алкмаар ще търси да заличи пасива от първия мач с Уест Хам, загубен с 1:2. Тимът прави добър сезон в Ередивизи, като спечели с разгромното 5:1 над Емен през уикенда и продължава да се бори за Tоп 3 с Аякс, като само на две точки от амстердамския гранд два кръга преди края на първенството. Нидерландците за последно са били на финал в европейски турнир през 1981 г. и сега ще се надяват с подкрепата на феновете си да преодолеят “чуковете”. АЗ вече взе скалповете на сериозни съперници в надпреварата като Лацио и Андерлехт след дузпи.

Уест Хам успя да осъществи пълен обрат срещу АЗ Алкмаар и спечели първата среща в Лондон. Тимът на Дейвид Мойс до голяма степен е спокоен за оцеляването си в Премиър лийг и ще хвърли всичко, за да играе европейски финал, където не са се класирали от далечната 1976 година. Увереност на англичаните ще дава добрата статистика, според която те в 11 поредни двубоя в Европа са продължавали напред, след като са спечелили първия мач у дома. В елиминациите след груповата фаза на турнира Уест Хам елиминира АЕК Ларнака и Гент.

Базел определено е сензацията в тазгодишния турнир от Лигата на Конференциите. Тимът осъществи пълен обрат при гостуването на Фиорентина и измъкна победа с 2:1 след късен гол на Зеки Амдуни. Същевременно отборът се представя много зле в местното първенство и е чак на 6-о място във временното класиране три кръга преди края, като претърпя унизително поражение през уикенда при гостуването на Санкт Гален с 1:6.

Швейцарците, които елиминираха по пътя си към групите българския ЦСКА-София, през историята си никога не са играли финал в европейските клубни турнири и със сигурност ще искат да запишат това историческо постижение. В елиминациите след груповата фаза Базел преодоля Трабзонспор, Слован (Братислава) след дузпи и Ница след продължения. Тимът ще се осланя и на добрата статистика, според която в 14 от предишните 15 случая отборът се класирал напред в европейските клубни турнири, след като е спечелил като гост първия си мач.

Фиорентина допусна изненадващо поражение вкъщи от швейцарския си съперник и сега ще трябва да търси победата далеч от дома, ако иска да играе финал в европейски турнир след близо 60 години. “Виолетовите” са твърдо в средата на таблицата в Серия “А”, макар че спечелиха с 2:0 през уикенда срещу Удинезе. Тимът на Винченцо Италиано все пак има шансове за още един трофей, след като във финала за Купата на Италия на 24 май ще играят с Интер. Фиорентина по пътя си в турнира след групите елиминира Брага, Сивасспор и Лех (Познан).

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe