След турбулентен сезон Ювентус се опитва да се възроди. Миналата кампания бе свързана с доста разочарования, което наложи и промени във високите етажи на ръководството. Клубът бе уличен във финансови злоупотреби и това доведе до напускането на президента Андреа Аниели и вицепрезидента Павел Недвед.

Сега “бианконерите” се опитват да започнат на чисто и се надяват основно роля да изиграе новия спортен директор Кристиано Джунтоли. Човекът, който изгради шампионския отбор на Наполи се очаква да започне работа в Ювентус официално в близките дни. За трансферната политика ще му помага Джовани Мана, който досега работеше с втория отбор.

Cristiano Giuntoli will start work at Juventus by no later than July 3rd or the 4th. The sporting director will waiver his €4 million bonus to release himself from his contract at Napoli. (@Gazzetta_it) 🌗 pic.twitter.com/sooqN6xwJO

— JuveFC (@juvefcdotcom) June 25, 2023

Джунтоли пристига в Наполи през 2015 г. след отлична работа в Карпи, която води до първото им участие в Серия А. Първите му трансфери в Неапол са привличането на Пепе Рейна, Елсейд Хисай и бразилския халф Алан. Следващото лято той започва реконструкция и Гонсало Игуаин е продаден на Юветус за 90 милиона евро, а са привлечени Аркадуиш Милик и Пьотр Жиелински.

Следващите години Наполи продава звездите си за възможно най-големи суми, а купува разумно. Клубът е на сериозна печалба от трансферните си операции. В този период неаполитанците често са в битката за титлата, но така и не успяват да я докоснат. Миналото лято поредните успешни ходове на Джунтоли променят това. Ким Мин-жае е привлечен за 18 милиона за заместник на Калиду Кулибали, продаден за 40 милиона. В клуба пристига и Андре-Франк Ангиса за 15 милиона. Двамата играят основна роля в шампионския отбор на Наполи, въпреки че всички похвали отиват при Виктор Осимен и Хвича Кварацхелия, който е най-успешният трансфер. Привлечен за 10 милиона евро, грузинецът се превръща в сензация.

Работата му не остава незабелязана и Ювентус се обръща към него с надеждата да наложи успешния си модел и в Торино. “Бианконерите” не разполагат и с финансовите възможности от преди няколко години и това е друга причина да заложат на човек, който работи балансирано на пазара.

The first public appearance of Cristiano #Giuntoli as the new manager of the #Juventus could take place on Friday, June 30 at the Grand Opening Gala of the transfer window in Rimini
The director will be present to receive the 'Colpi da Maestro' award from Adise (@NicoSchira ) pic.twitter.com/GFUuM7BmAS

— 🎥 The AJC 🏳️🏴 (@The_AJC_) June 24, 2023

Първата му работа е да задържи Адриен Рабио в тима. Договорът на французина изтича и Юве се опитва да го убеди да остане и то без да се съгласява да му даде исканата от него по-висока заплата. Според последните информации Рабио ще остане на “Алианц Стейдиъм”, но поради тази несигурност Юве гледа за алтернативни варианти. Споменават се Томас Партей, Николо Дзаниоло и Сергей Милинкович-Савич. Надеждите на феновете на Юве са свързани и с Пол Погба, който за първи път от дълго време е здрав, ще оправдае част от голямата си заплата.

Ситуацията в атаката също е неясна. Бъдещето на Душан Влахович и Федерико Киеза в клуба въобще не е сигурно. Сърбинът не оправдава очакванията и клубът е готов да го пусне, ако някой предложи подходяща оферта. Киеза пък не е доволен от ролята, в която го използва Алегри, а освен това иска по-голяма заплата. Така че може да се наложат сериозни промени и в нападението на тима.

“A source tells me that Vlahovic and Chiesa are putting strong pressure on Juventus for a coaching change.” (Antonello Angelini via @juventibus / @AroundJuventus ) pic.twitter.com/iu8QbEU0Vk

— 🎥 The AJC 🏳️🏴 (@The_AJC_) June 22, 2023

Юве вече договори привличането на Тимоти Уеа от Лил за много разумна сума - 12 милиона евро. Ръководството обаче има друга важна задача - да се раздели с някои от футболистите, които нямат бъдеще в клуба, като Артур, Денис Закария и Уестън Маккани, които миналия сезон бяха преотстъпени. Надеждите на “бианконерите” са, че за няколко трансферни прозореца Джунтоли ще промени облика на тима и той отново ще се върне на върха в Италия.

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Снимки: Imago