Новият формат на Световното клубно първенство, който ще влезе в сила от 2025 година, беше официално потвърден от ФИФА преди няколко дни и в италианските медии още отсега започнаха със сметките кой може да участва в първото издание на обновения турнир, което ще се проведе в САЩ през юни и юли.

Разширеният брой участници е 32 отбора, като разпределението е следното: 12 от Европа, 6 от Южна Америка, по 4 от Северна/Централна Америка, Африка и Азия, както и 1 от Океания. Последната квота е за представител на страната домакин. Европейските квоти ще бъдат разпределени по следния начин: 4 от тях са за първенците в Шампионската лига от 2021 до 2024 година, а останалите 8 се разпределят според клубната ранглиста на УЕФА за същия период от време.

🏆🌍 FIFA Council has appointed United States as host of the first-ever 32-team Club World Cup in 2025.

UEFA - 12 clubs
CONMEBOL - 6 clubs
Concacaf - 4 clubs
AFC - 4 clubs
CAF - 4 clubs
OFC - 1 club
Host Country - 1 club pic.twitter.com/S7rgb085V7

— Football Benchmark (@Football_BM) June 27, 2023

Така първите представители на Стария континент са ясни. Това са Челси (2021 г.), Реал Мадрид (2022 г.) и Манчестър Сити (2023 г.). Така остава само една шампионска квота. Що се отнася до ранглистата, от клубовете извън споменатите три с най-висок коефициент е Байерн (Мюнхен) с 84 точки. Преднината на баварците е толкова голяма, че те също изглеждат сигурни за първото издание на турнира. Останалите отбори от топ 8 в момента са Пари Сен Жермен (66 т.), Интер (60), Бенфика (49), Ювентус (47), Порто (45), Борусия (Дортмунд) (44) и Барселона (42).

FIFA will hold it's first ever 32-team Club World Cup in the United States in 2025 🏆 pic.twitter.com/aUaeUmeAR9

— ESPN FC (@ESPNFC) June 23, 2023

Тук обаче трябва да се направи важно уточнение: всяка страна има право на не повече от два участника. Така например Ливърпул има рейтинг, много близък до този на Байерн, но не попада в класацията заради класирането на Челси и Сити. Изключение в този случай може да се направи само ако английски отбор триумфира в ШЛ през следващия сезон. Това важи за Манчестър Юнайтед, Арсенал и Нюкасъл, но не и за мърсисайдци, които със сигурност са аут, тъй като те се класираха за Лига Европа през идната кампания. А иначе сред останалите отбори с реален шанс да си заслужат право на участие са РБ Лайпциг, Севиля, Милан, РБ Залцбург и Наполи.

🚨🔵 32-Team FIFA Club World Cup 2025 (English Clubs):

Manchester City✅
Chelsea ✅
Arsenal: Must win UCL to qualify
Manchester United: Must win UCL to qualify
Newcastle: Must win UCL to qualify
Liverpool: OUT! Can’t qualify! pic.twitter.com/4ZBXXgYjtE

— 🅺🅰🆁🅾🅱🆆🅰 🅱🆆🅴🅽🅳🅴_26®️ (@aaron_dynasty) June 23, 2023

Друга подробност е, че има голяма вероятност Юве да изпадне от топ 8, тъй като индикациите от ФИФА са, че за тази класация ще бъде взето предвид единствено представянето в ШЛ, а “бианконерите” няма да играят в турнира през следващата кампания.

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Снимки: Gettyimages