Бившият футболист на Арсенал, Барселона, Челси и Монако Франсеск Фабрегас обяви в социалните мрежи, че прекратява футболната си кариера.

През състезателния си път 36-годишният испанец е бил световен шампион, два пъти европейски шампион, печелил е на два пъти Премиър лийг и два пъти ФА Къп, както и в Купата на краля, Суперкупата на Европа и Междуконтиненталната купа.

It is with great sadness that the time has come for me to hang up my playing boots.

From my first days at Barca, Arsenal, Barca again, Chelsea, Monaco and Como, I will treasure them all.
From lifting the World Cup, the Euros, to winning everything in England and Spain and… pic.twitter.com/Wuwj04WanB

— Cesc Fàbregas Soler (@cesc4official) July 1, 2023

В изявлението си той казва: "С огромна тъга отбелязвам, че е дошло времето да окача футболните си обувки. От първите ми дни в Барса, Арсенал, отново Барса, Челси, Монако и Комо, ще ги ценя всички. От вдигането на Световната купа, Европейските титли, до спечелването на всичко в Англия и Испания и почти всички европейски трофеи, това беше пътуване, което никога няма да забравя".

Всички, които ми помогнаха, моите съотборници, треньори, директори, президенти, собственици, фенове и моят агент. На цялото ми семейство, от родителите и сестра ми до съпругата и децата ми, ценя вашите съвети, менторство и напътствия. На моите противници, които се опитаха да ме повалят, благодаря ви, че ме направихте по-силен. Заслужаваше повече от всичко с всички страхотни спомени и приятели, които намерих по пътя си.

Освен това научих 3 езика и станах по-състрадателен и мъдър по време на пътуванията си. Преживях преживявания, до които не съм предполагал, че ще се доближа и за милион години. И така, след 20 невероятни години, изпълнени с жертви, отдаденост и радост, е време да благодаря и да се сбогувам с красивата игра. Обичах всяка минута. Сеск", пише легендарният халф. 

Фабрегас започва кариерата си в академията на Барселона "Ла Масия", но не получава възможности за първия отбор и през септември 2003 г. преминава в Арсенал. Там той прекара 8 сезона, в които се превърна в неизменна част от "артилеристите", за които записа 303 участия и междувременно става капитан на тима, с който печели ФА Къп. 

През август 2011 г. той се завръща в Барселона срещу неразкрита сума. В продължение на три години Фабрегас играе своята роля в един от най-добрите футболни отбори на всички времена, редом до Лионел Меси, Андрес Иниеста и Чави, а треньор е Пеп Гуардиола. За каталунския тим той записа 151 мача и през това време спечели титлите в Ла Лига, Купата на краля и две Суперкупи на Испания.

През 2014 г. Фабрегас настоява да напусне Барселона и преминава в Челси за 30 млн. паунда. В продължение на пет сезона той има 198 мача за "сините" от Лондон и е неразделна част от състава под ръководството на Жозе Моуриньо и Антонио Конте.  През 2019 г. той напуска Челси и отива в Монако, където прекарва четири години.

За последно Фабрегас игра за втородивизионния Комо, за който записа 17 мача през миналия сезон в Серия "Б". Самият той обяви още, че ще стане треньор на втория отбор на италианския тим.

В богатата си футболна кариера на клубно ниво Фабрегас има общо 739 мача, 125 гола и 217 асистенции. Легендарният испански халф е записал 110 срещи и 15 гола за националния отбор на страната си, като бе част от "Ла Фурия" в епохата на абсолютната им доминация на световната и европейската сцена в периода 2008-2012 година. 

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe