Бившата звезда на Тотнъм Деле Али направи сензационни разкрития за себе си в интервю за подкаста на Гари Невил “The Overlap”. В него той говори за вървящата си надолу кариера, пристрастяването си към приспивателните, изключително трудното си детство и периодите в “шпорите” под ръководството на Маурисио Почетино и Жозе Моуриньо.

Бившият играч на Тотнъм  в един момент изглеждаше като един от най-големите таланти на английския и световния футбол. Пробивайки в първия отбор само на 20 години, Али беше удостоен с наградата за млад играч на годината на Aсоциацията на професионалните футболисти в Англия - за представянето си през кампанията 2015-2016, както и през следващия сезон. Той спечели място и в отбора на Гарет Саутгейт, за да пътува до Русия за световното първенство през 2018 година. Деле Али има 37 мача и 3 гола за националния отбор на Англия, но за последно е бил национал през далечната 2019 година.

Постепенно  кариерата на Деле Али тръгна с огромна скорост надолу. След като се бореше с постоянна контузия, Али постепенно изпадна в немилост в Тотнъм и през януари 2022 г.  бе трансфериран в Евертън. Там нещата също не потръгнаха, като 27-годишния бе даден под наем в Бешикташ, където също направи лош сезон.

BREAKING 🚨 Dele Alli reveals he spent six weeks in rehab for an addiction to sleeping pills as the Everton star also describes how he was molested by friend of his alcoholic mother and dealt drugs when he was eight https://t.co/IO7ULIm2Al

— Mail Sport (@MailSport) July 13, 2023

Говорейки с Гари Невил, Али сподели: “Сега е подходящият момент да кажа на хората какво се случва. Трудно е да говоря, защото това е нещо, което съм крил дълго време. Страх ме е да говоря за това. Когато се върнах от Турция, разбрах, че имам нужда от помощ, бях в лошо психическо състояние и реших да отида в модерно заведение за рехабилитация за психично здраве. Те се справят със зависимостите и травмите.  Пристрастих се към приспивателните, това е проблем не само за мен. Среща се по-често в света на футбола, отколкото си мислите”.

Той разкри още, че е прекарал шест седмици в рехабилитационната клиника в Съединените щати това лято, което му е помогнало да се бори с пристрастяването си към хапчета за сън. “Почувствах, че е време да го направя. Не може да ти се каже да отидеш там - трябва сам да знаеш и да вземеш решението или няма да проработи. Бях попаднал в лош цикъл и неща, които ми причиняваха вреда. Вътре в мен губех битката и беше време да се променя.

Dele Alli opening up to @GNev2 on the Overlap about his childhood trauma:

▪️ Sexually abused at 6-years old by his mother's friend
▪️ Starting smoking at 7-years old
▪️ Sent to Africa to learn discipline at 7-years old
▪️ Forced to deal drugs at 8-years old
▪️ Hung off a bridge… pic.twitter.com/qmq7XgCred

— Football Tweet ⚽ (@Football__Tweet) July 13, 2023

И така отидох там за шест седмици. Евертън бяха невероятни и ме подкрепяха, ще им бъда благодарен завинаги. За да бъдат толкова честни и разбиращи, не можех да искам нищо повече през времето, когато вземах най-важното решение в живота си - да направя нещо, което се страхувах да направя. Щастлив съм, че го направих”.

Деле Али сподели подробности и за изключително трудното си детство. “На шест години бях насилван от приятеля на майка ми, който беше често в къщата. Майка ми беше алкохоличка и това се случи на шест. Бях изпратен в Африка, за да се науча на дисциплина, а след това ме върнаха обратно.

На седем започнах да пуша, на осем започнах да продавам наркотици. Един по-възрастен човек ми каза, че няма да спрат дете с колело, така че карах наоколо, а отдолу щях да имам наркотиците, това беше на осем. На единадесет, бях провесен от мост от човек от съседното имение, мъж. На дванадесет бях осиновен – и оттогава беше като – бях осиновен от невероятно семейство, както казах, не бих могъл да поискам по-добри хора да направят това, което бяха направили за мен. Ако Бог е създал хората, това са били те.

Dele Alli labels Mauricio Pochettino the 'best' manager of his career as they connected on a 'deeper' level... and reveals he shunned managers that followed as he found them 'fake' https://t.co/sCMsIaYTMn

— Mail Sport (@MailSport) July 13, 2023

Деле Али говори обширно за периода си в Тотнъм. “Маурисио Почетино беше най-добрият мениджър и не можех да искам по-добър мениджър по онова време. Той проявяваше голямо разбиране към решенията, които вземах, и ме напътстваше – сякаш се интересуваше от мен като човек преди да говорим за футбол, от което имах нужда по това време. И мисля, че това е важно за младите играчи.

С идването на Жозе Моуриньо начело на “шпорите” проблемите на Деле Али започват. “Той ме нарече “мързелив” – това беше веднага след деня за възстановяване. Седмица по-късно той ми се извини, че ме е нарекъл така, защото всъщност ме е видял да тренирам и играя. Но това не беше в документалния филм на Amazon Prime за Тотнъм и никой не говореше за това, защото бяхме само аз и той.

Мисля, че особено сега със социалните медии и всички тези неща, наистина можем да изобразим нещо, което не е реално. Мисля, че може би други треньори, поради други причини, поради които не играех, са се придържали към това –  че съм мързелив, защото това беше лесен начин, лесен за използване”.

Dele Alli reveals he almost retired at 24 in heartbreaking tell-all interview 🗣️💔 pic.twitter.com/9ncpfQDPAy

— Mail Sport (@MailSport) July 13, 2023

В емоционалното интервю Али сподели още, че е обмислял да се пенсионира още на 24 години. “Една сутрин се събудих и трябваше да отида на тренировка. Спомням си, че се взирах в огледалото и питах дали мога да се пенсионирам сега. На 24. Да правя това, което обичам”.

Али подчерта, че мениджърът на Евертън Шон Дайч го е подкрепял изключително много в разговорите им за бъдещето му на “Гудисън Парк”. “Аз и той проведохме добри разговори, не толкова за футбола в този момент, защото очевидно все още съм контузен, а за това къде се намирам. И аз също бих искал да кажа големи благодарности на него – мисля, че за някой, който не ме познаваше наистина, e страхотно да бъде толкова разбиращ, имахме страхотен разговор и, както казах, той ме подкрепяше.

🚨 Dele Alli has revealed that he has spent 6 weeks in rehab dealing with significant past trauma, his mental health struggles and a sleeping pill addiction. 😔

Coming out publicly and talking about his issues deserves so much respect. 💙👏

(🎙️ @WeAreTheOverlap) pic.twitter.com/CaPDuLcBIo

— Transfer News Live (@DeadlineDayLive) July 13, 2023

В момента става дума само за това да се върна на терена и да му покажа какво мога, а разговорите бяха повече за това какво съм направил по отношение на рехабилитацията и как се чувствам, което е нормален въпрос. Така че да, много от разговорите досега бяха за това и просто трябва да се върна във форма, което не е толкова далеч във времето.

Искам да наблегна на факта, че хората не трябва да се страхуват от промяна. Мисля, че промяната винаги е трудна, когато нещо е неудобно и трудно, чувстваш се неудобно, изплашваш се, страхуваш се. Но когато имате това чувство, това е точното време, когато трябва да скочите и да го направите, защото от другата страна на страха и промяната обикновено са само положителни неща. И се надявам, че това, което говоря за моите преживявания, е полезно за такива хора”, завършва Деле Али.

Dele Alli and Gary Neville both in tears as 'difficult' interview gets emotional. pic.twitter.com/BEbt7ObvrZ

— SPORTbible (@sportbible) July 13, 2023

Интервюто на футболиста породи редица реакции, като много настоящи и бивши негови съотборници, както и неговата приятелка, изразиха подкрепата си към него. По време на интервюто самият Деле Али и Гари Невил се разплакаха. 

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Снимки: Imago