Старши треньорът на Астана Григорий Бабаян говори преди първия мач срещу Лудогорец от третия квалификационен кръг на Лига Европа. Двата отбора си дават среща утре от 17:00 часа българско време в първото действие от двубоя.

Бабаян разказа какво знае за българския футбол, след това оцени качествата на Лудогорец, а накрая нямаше как да се размине с въпроси за познанството си и съвместната работа със Станимир Стоилов.

"Много добре сме запознати с отбора и изобщо с целия български футбол. В последните години много треньори от България работиха тук. От същия Лудогорец дойде Георги Дерменджиев, който оглавяваше Ордабаси, а също така Жоао Пауло, Мей Махалангу. В момента Жоржиньо Интима е в Ордабаси. Така че това е един познат отбор. Наблюдавахме и прекрасно знаем силата на противника. 12 поредни години са шампиони, всеки сезон играят групова фаза в европейските турнири", отговори Бабаян на въпрос дали има с какво да бъде изненадан от разградчани.

След това се спря на силните и слабите страни на Лудогорец и каква е била спецификата на подготовката. 

"Ясно е, че това е един сериозен отбор с много качествен подбор на футболистите. Ние ги уважаваме много, но си имаме свои задачи, свой план и за нас е много важно да победим утре. Мисля, че в психологически план ще ни бъде малко по-леко в сравнение с последния домакински мач. Защото в първата среща с Динамо (Загреб) загубихме с 0:4 и това беше огромен натиск от напрежение. А от това, което виждам сега, психологическото състояние в отбора малко се пооправи - на момчетата им е по-леко да се подготвят, настроението е добро. Ако всичко се нареди както трябва, с подкрепата на нашите привърженици, Дай Боже утре да спечелим", заяви още Бабаян.

Следващият въпрос беше дали се осланя на традицията, че когато Астана е домакин в първия мач, винаги продължава. А също така и има ли връзка със Станимир Стоилов, с когото са работили заедно.

"Във връзка сме със Станимир. Постоянно сме в контакт. Но по принцип аз достатъчно добре знам за Лудогорец. В момента не е никак трудно да се събере информация. Говорихме с него, със Стоилов, но повече по темата, че той иска да дойде на втория мач, за да се видим и да си поговорим и така нататък.

Разбира се, че става дума за силен отбор, след като хората там нямат проблеми да похарчат за трансфери 2, 3, 4 милиона - става ви ясно за какви футболисти говорим. Но при всички случаи домакински мач, домакинска победа ни дава някакво предимство и увереност. Но няма да гадаем какво ще се случи. Нека първо да изиграем утрешния мач, а след това ще мислим за ответния", каза Бабаян.