В евротурнирите през този сезон един отбор няма как да не е направил впечатление на по-запалените футболни фенове. Става въпрос за Клаксвикар - скромният отбор от Фарьорските острови, който вече елиминира шампионите на Унгария и Швеция - Ференцварош и Хекен. Унгарците бяха елиминирани след гръмка победа с 3:0 в Будапеща, а след две равенства и драматични дузпи глава пред храбрите фарьорци преклониха и шведите.

Симпатягите от Фарьорските острови играят довечера първи мач от третия предварителен кръг на Шампионската лига срещу норвежкия първенец Молде. В тази връзка мадридският “Ас” представя повече информация за неизвестните за широката футболна общественост скандинавци.

🇫🇴 El equipo de Islas Feroe se medirá el martes al Molde FK en la tercera ronda de la previa de Champions. El pueblo de Klaksvík cuenta con menos de 5.000 habitantes.
https://t.co/TdSGyDTFUK

— Diario AS (@diarioas) August 8, 2023

Клаксвикар или КИ Клаксвик, както някои изписват отбора, е тим от едноименното градче на Фарьорските острови с около 5062 жители, който пише история в квалификациите на най-престижния европейски клубен турнир. Каквото и да се случи в двубоя с Молде, Клаксвикар вече влезе в историята, след като стана първият отбор от Фарьорите, който се класира за груповата фаза на европейски турнир. В най-лошия случай тимът ще играе в групите на Лигата на конференциите, което ще ги направи отборът от най-малко населения град, който е достигал толкова напред - изпреварвайки добре познатия на феновете на Левски тим на Вадуц, който е с цели …5696 жители.

Град Клаксвик всъщност е вторият по големина град на Фарьорските острови (б.ред. - държава с население от около 54 000 души, която е автономна територия на Дания) - след столицата Торшавн. Градът се намира на остров Боруй - един от най-северните острови в страната. Клаксвикар пък е един от най-успешните отбори на Фарьорските острови, с 20 титли и 6 национални купи. Те са спечелили последните две издания на шампионата и са близо до това да станат шампиони и тази година. Стадионът им е с капацитет 3000 места, което е почти 75% от населението на града.

🇫🇴👏 History for Faroe Islands, history for Klaksvík!

Officially first team from the nation to qualify for the group stage of a European competition.

A town with just a population of 5,032 people. Huge achievement.

They'll play Molde in next round of UCL qualification. pic.twitter.com/PJC3ZCvB4g

— EuroFoot (@eurofootcom) August 2, 2023

Домакинският мач срещу Молде обаче не може да се играе в дома на Клаксвикар поради изискванията на УЕФА, като срещата ще се проведе на стадиона в столицата Торшавн с капацитет 6000 души.

Историята на Клаксвикар в Европа е повече от любопитна. Тимът дебютира в евротурнирите през 1992 г., когато играе с латвийския Сконто в квалификациите на Шампионската лига, но отстъпва след две загуби - 1:3 и 0:3. Първата победа идва 3 години по-късно при следващото евроучастие на тима, когато фарьорците побеждават вкъщи с 3:2 израелския Макаби (Хайфа) в тогавашния турнир за Купата на носителите на купи (КНК), но в крайна сметка след 0:4 в реванша  отборът отново е елиминиран.

Нужни са да минат още цели 12 мача без победа в Европа, за да дойде 2018 г., когато идва и следващия успех, както и първият отстранен отбор в историята на Клаксвикар. Тогава фарьорците елиминират малтийския Биркиркара в Лига Европа след 2:1 у дома и 1:1 като гост, като в следващия кръг са отстранени от Жалгирис. Две години по-късно идва и служебната домакинска победа над Слован (Братислава) в квалификациите на Шампионската лига, когато словаците са поставени под карантина заради положителен случай на коронавирус на играч от гостите, в резултат на което целият тим на Слован е поставен под карантина от фарьорските власти, заради което мачът така и не се играе.

🇫🇴 A club from a town of 5024 people - the City of San Marino & Balzan are the only smaller places represented in the second qualifying round of the European competitions - have eliminated the champions of Hungary & Sweden!

A momentous, magical European campaign for KÍ Klaksvík! pic.twitter.com/5TZwSfztIz

— The Sweeper (@SweeperPod) August 2, 2023

През пандемичната 2020 г. идва и най-голямата победа на Клаксвикар - 6:1 вкъщи над грузинския Динамо (Тбилиси). Тимът се превръща в много силен домакин, като в цели 8 мача няма загуба вкъщи в редовното време - нещо, което вече усетиха Ференцварош и Хекен, а може би тепърва ще се убеди и Молде.

По-голямата част от отбора на Клаксвикар не се занимава с футбол професионално и го съчетава с други професии. В тима има бизнесмени, студенти, електротехници, машинисти,… Един от най-добрите играчи в отбора, Арни Фредериксберг, е управляващ директор на една от най-големите компании за хранителни продукти на Фарьорските острови. В момента той е един от най-добрите реализатори в Шампионската лига с 4 попадения. А защо пък храбрите фарьорци да не докарат в малката страна и тимове като Манчестър Сити, Реал Мадрид, Барселона или Байерн (Мюнхен)? Казват, че мечтите са безплатни.

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe