Шампионът Байерн (Мюнхен) посреща носителя на Купата на Германия РБ Лайпциг в мач за Суперкупата на страната, който ще се играе на "Алианц Арена". Мачът се очаква с голям интерес предвид рекордния за баварците трансфер на Хари Кейн, като футболистът се очаква да дебютира още тази вечер, като стартира от пейката днес. Байерн има три поредни спечелени трофея, като през миналата годината двата отбора отново се срещнаха за Суперкупата, като мюнхенци спечелиха с атрактивното 5:3. За сметка на това е пресен споменът от края на изминалия сезон в Бундеслигата, когато именно РБ Лайпциг спечели с 3:1 като гост на Байерн в предпоследния кръг, с което едва не отне титлата от баварците.

Трансферното лято бе интересно и интензивно и за двата отбора. Байерн счупи трансферния си рекорд и привлече звездата на Тотнъм и капитан на Англия Хари Кейн, за който плати над 100 млн. евро. Баварците се подсилиха още с бранителя на Наполи Ким Мин-Жае, Конрад Лаймер и Рафаел Герейро. От клуба пък си тръгнаха Садио Мане, Люка Ернандес и Ян Зомер, изтече и наемът на Жоао Кансело.

🌟 𝙐𝙣𝙨𝙚𝙧𝙚 𝙎𝙪𝙥𝙚𝙧𝙘𝙪𝙥-𝙎𝙩𝙖𝙧𝙩𝙚𝙡𝙛 🌟#FCBayern #Supercup #FCBRBL pic.twitter.com/D2eV3rhAtt

— FC Bayern München (@FCBayern) August 12, 2023

РБ Лайпциг пък се превърна в един от най-добре продаващите клубове в Европа през това лято. "Биковете" се разделиха с големите си звезди Кристофър Нкунку, Доминик Собослай и Йошко Гвардиол, като прибраха за тях близо 220 млн. евро. Същевременно тимът се подсили с голмайстора на Ланс Лоис Опенда, взетите под наем съответно от ПСЖ и Ливърпул Шави Симонс и Фабио Карвальо, халфа на Хофенхайм Кристоф Баумгартнер, както и с бранителите Ел Шадай Битшиабу и Кастело Лукеба, привлечени съответно от ПСЖ и Лион.

Томас Тухел днес няма да може да разчита на все още възстановяващия се от контузия Мануел Нойер, както и на лекуващите травми Томас Мюлер, Ерик Максим Чупо-Мотинг и Рафаел Герейро. Наставникът на Байерн е оставил на пейката двете си най-скъпи попълнения - Хари Кейн и Ким Мин-Жае.

Така на вратата застава Свен Улрайх, а пред него в защита ще действат Бенжамен Павар, Матайс де Лихт, Дайо Упамекано и Алфонсо Дейвис. Конрад Лаймер е предпочетен пред Леон Горетцка и ще партнира на Йошуа Кимих в средата на терена. Като титуляр в нападение започва младият французин Матис Тел, а зад него ще действат Льорой Сане, Джамал Мусиала и Серж Гнабри.

Das ist die #Supercup-1️⃣1️⃣ von Marco #Rose gegen den @fcbayern 📋

Pflichtspiel-Debüt für unsere beiden Neuzugänge Lois #Openda und Xavi #Simons 🔥#Supercup #FCBRBL pic.twitter.com/71lWLKSUXb

— RB Leipzig (@RBLeipzig) August 12, 2023

Наставникът на РБ Лайпциг няма да може да разчита на тежко контузилото се ново попълнение Ел Шадай Битшиабу, както и на друг от новите - Кристоф Баумгартнер. С травми са още Амари Хайдара и вратаря Петер Гулачи.

Новото попълнение Лоис Опенда ще партнира на Тимо Вернер в атаката на РБ Лайпциг, а в предни позиции ще действат още Дани Олмо и друга от лятните придобивки - Шави Симонс. В средата на терена за "биковете" ще играят Кевин Кампъл и Ксавер Шлагер.

БАЙЕРН (4-2-3-1): Улрайх; Павар, Упамекано, де Лихт, Дейвис; Кимих, Лаймер; Сане, Мусиала, Гнабри; Тел

РБ ЛАЙПЦИГ (4-2-2-2): Бласвич; Хенрикс, Симакан, Орбан, Раум; Шлагер, Кампъл; Симонс, Олмо; Вернер, Опенда