В сряда от 18 часа ще се играе бургаско дерби между Черноморец и Нефтохимик. Мястото е стадион Лазур. Историята познава вече много срещи между двата най-популярни бургаски отбори. В случая ще направи малък поглед върху състоянието, и на акулите, и на зелените.

Безпорен фаворит е Черноморец. Клубът има нов президент в лицето на д-р Спасимир Иванов. Неговите амбиции и намерения са много сериозни и това се вижда с просто око. Можем да погледнем дори новия автобус, който бе закупен наскоро. Създава се организация на едно по-високо ниво, работи се по  професионални еталони, финансовото обезпечение е факт. Черноморец стартира отлично в Трета лига и даде сериозна заявка, че още след този сезон ще се завърне в професионалния футбол. Съставът е от силни футболисти, някои от които със солиден стаж в родния елит. Клубът разполага и с отличен треньор и мениджър в лицето на Ангел Стойков, който ръководи мъжкия отбор. В същото време се планира и много мащабна реконструкция на стадиона в Долно Езерово, която граничи напрактика с изграждането на нов стадион и футболен комплекс. Това означава, че Черноморец се е запътил към своите исторически традиции.

Нефтохимик е много млад отбор, който остави отлични впечатления през миналия сезон. Тимът стигна до баражите и бе близо до влизане в Трета лига. Голяма заслуга за това има младият наставник Станислав Жеков, който успя да сглоби състава с много работа, талант и всеотдайност. Като структура, финанси, играчи и организация  зелените отстъпват значително на Черноморец. Футболистите не получават заплати, тренират на искуствен терен, който е с малки размери. Съставът е основно от ученици, като голяма част от тях нямат опит. В Нефтохимик обаче има футболни диаманти, които тепърва ще се развиват.  Зелените  все още нямат и официален мач в този сезон. Със сигурност обаче те ще се хвърлят в срещата и ще дадат всичко от себе си.

Имаше години, когато наблюдавахме бургаски дербита в А група. През есента на 1999 година бе първото от тях. Тогава на стадион Черноморец имаше 18 000 зрители. Сега ситуацията е много различна в целия бургаски футбол, дори вече стадион Черноморец реално не съществува като функция. Но все пак, нека си пожелаем приятни емоции в сряда и едно позитивно футболно състезание.