На днешният празничен ден, 6 септември, един от най-добрите играчи в клубната история на Спартак (Варна) Живко Господинов трябваше да навърши 67 години. Заедно с друг страхотен играч от това поколение - Стефан Найденов, който също не е между живите, прави един от най-добрите футболни дуети в страната през 80-те години в един от най-силните тимове на клуба за всички времена.

Господинов е отбелязал 101 гола за Спартак в 306 мача, участник на Световното първенство през 1986 с националния отбор, а Найденов е рекордьор по отбелязани голове за клуба в "А " група с 56 попадения в 193 срещи. По този повод във Варна на 8 септември от 17:00 часа  ще се проведе третото издание на турнира в памет на големите имена на  Спартак. Организатори са ветераните на клуба, ЗС към БФС и Община Варна. Под мотото "До последен  дъх" на игрището на СК "Локомотив", носещо името  именно на клубната легенда Живко Господинов, освен Спартак, ще участват градския съперник Черно Море, Добруджа и Суворово.

Предвидени са награди и почетни плакети за победителите. Една от големите футболни личности  в историята на ЦСКА и българския футбол Стойчо Младенов си спомни за двамата на днешния ден пред Sportal.bg:

“Стефан ми беше съотборник в Берое преди да отида в ЦСКА. За него мога да кажа само хубави неща. Като човек много добър приятел, готов винаги да се притече на помощ. Играеше зад мен с много добър поглед и техника на висока скорост. Много пъти ме е извеждал на стрелкова позиция. Съжалявам, че не заигра в по-голям отбор с възможност за по-голяма кариера.

С Живко бяхме съотборници в националния отбор. Изключителен дрибъл, чудесен поглед върху събитията на терена, майстор на завършващото подаване, диригент в средата на терена, но и умееше да вкарва, вкара важни голове за тима на Спартак. Хубаво е, че с такива турнири се припомня на по-младите за играчи, които са запалили много привърженици по тази игра”, заяви Младенов.

Следвай ни: