Асоциацията на фен клубовете в Северна Ирландия публикува яростна декларация след двубоя с България, игран на стадион “Христо Ботев”.

Феновете на “зелено-белите” се оплакват от затваряне в сектора за гости и жестока атака след мача, за което са сезирали нужните органи да продължат разследването.

Ето какво се казва в пълното изявление:

Станахме свидетели на срамното и напълно недопустимо отношение към нашите фенове в Пловдив по време на мача с България.

Затварянето ни в нашия сектор не само отказа на феновете на Северна Ирландия достъп до основните права на вода и тоалетни, но и създаде сериозен проблем с безопасността.

Свързахме се със служители на ирландската футболна асоциация, които от своя страна разговаряха с делегата на УЕФА и в крайна сметка вратите бяха отворени.

Някои от нашите фенове също бяха подложени на жестока атака, докато се връщаха към центъра на града, а един фен беше хоспитализиран.

Отношението към феновете на Северна Ирландия, които се държаха добре както винаги, беше в ярък контраст с липсата на стюарди на домакинските фенове, някои от които многократно хвърляха предмети в нашия сектор до средата на второто полувреме.

Открихме, че отношението на полицията в Пловдив става все по-трудно с напредването на деня и решението им да не поканят PSNI (Police Service of Northern Ireland) в България беше безполезно.

Имаше редица информация и решения, които се промениха през деня и ние направихме всичко възможно да управляваме ситуациите, когато възникнаха.

Вече се свързахме с Ирландската федерация и PSNI снощи и ще предприемем други стъпки, за да гарантираме, че този въпрос е правилно докладван.

И накрая, благодарим на нашите доброволци от Фен посолството и други приятели от подкрепата на Северна Ирландия, които ни помагаха през целия ден, и на останалите фенове на Северна Ирландия, които се държаха много добре, както винаги, въпреки обстоятелствата.