Легендата на европейския баскетбол Педжа Стоякович вече официално е част от “Залата на славата” на ФИБА. Великият стрелец бе част от Клас 2024.

“Винаги съм обичал баскетбола, но никога не съм забравял, че това е работата ми и тя си има своите изисквания и напрегнати моменти. Чувството е страхотно и за мен е огромна чест да бъда въведен в “Залата на славата”. Измина дълго време, откакто се отказах от спорта. Винаги съм мислел положително. Много неща се наредиха по правилния начин, за да стана професионален баскетболист. Чувствам се късметлия, че правех това, което обичам. Кариерата ми мина бързо като филм”, заяви бившият играч на Сакраменто Кингс.

Стоякович прекара 13 години от кариерата си в НБА, като той се превърна в един от най-добрите стрелци от далечно разстояние отвъд океана. 208-сантиметровото крило взе участие в 804 мача в най-силната лига в света, като записа средни показатели от 17.0 точки и 4.7 борби при 40% стрелба от тройката.

В НБА Стоякович е познат най-вече с осемте си години като част от Сакраменто Кингс, където неговият екип с №16 бе изваден от употреба. След това той игра и за Индиана, Ню Орлиънс, Торонто и Далас, като в последната си година от кариерата с екипа на Маверикс стана шампион за първи път.

Сред най-значимите индивидуални отличия във визитката на Стоякович са трите участия в “Мача на звездите” между 2002-ра и 2004-а, селекцията му за Втория идеален отбор през 2004-а и двете титли от “Конкурса по тройки” през 2002-ра и 2003-а.

С Югославия пък Стоякович стана европейски шампион през 2001-ва, когато бе избран и за най-полезен играч на първенството. Той има и злато от Световното през 2002-ра. Преди да премине в НБА великият стрелец игра за Цървена звезда и ПАОК.

Следвай ни:

Снимки: Imago