Само преди двайсетина дни с абсолютно мнозинство беше избрано новото ръководство на Европейската волейболна конфедерация по волейбол (CEV), начело с Роко Сикирич от Хърватия и първия вицепрезидент Иван Кнежевич от Сърбия.

Бившият президент Александър Боричич не иска да следва новата, модерна посока, която пое европейският волейбол, и той и съмишленици правят всичко, за да разкъсат волейболна Европа.

Александър Боричич, бившият алфа и омега на Цървена звезда (Белград) и президент на CEV в продължение на 9 години, вече нямаше право да се кандидатира, така че това лято пред европейските федерации се появиха нови кандидати - хърватинът Роко Сикирич, полякът Лесек Венцел, италианецът Ренато Арена и датчанинът Ерик Адлер. Ако имаше съмнение на първия тур на гласуването, всичко беше решено на втория. С убедително мнозинство от гласовете Сикирич беше официално повишен в позицията президент на организацията-чадър до 2028 г.

Това беше сигнал към определени личности, които години наред се кичеха и кичеха с европейския волейбол и забогатяха, а сега останаха без привилегии и пари, да се съберат и да се опитат да направят разрив. Първо се появи история в някои (платени) медии, дори в Сърбия, че има някакво недоволство, въпреки промените и избора на ново ръководство. Подобни фалшиви истории целят да замътят водите и да предизвикат изкуствено напрежение в европейския волейбол.

- Втората част от плана, за структурите около бившия президент Боричич, включва убеждаване на някои по-големи федерации или клубове да се отделят от CEV и да създадат собствена лига, следвайки примера на отделянето на Евролигата от ФИБА или опита за за създаване на футболна Суперлига, което беше осуетено от президента на УЕФА Чеферин. Зад всичко, разбира се, стои желанието за запазване на власт, влияние, достъп до пари и средства. Твърди се, че те искат да изтеглят части от федерациите на Италия, Полша и Турция, някои силни клубове и търсят собствена лига. Срещата на тази група трябва да бъде в Белград през следващите няколко дни - казва източник на Sportal.rs от върха на CEV.

Хвърлиха димна бомба, а някои медии, явно неопитни или под влияние, се хванаха. Историята продължава, твърди се, че след първото решение на Сикирич възникнал нов проблем - изборът на Административния съвет на CEV. Желанието на новото ръководство да има нови, млади хора, държави, в които волейболът да се развива и да има перспектива, не се хареса на старите властови центрове, които бяха свикнали да решават всичко.

А сега внимавайте за най-големия парадокс. Тази неформална група, събрана около Боричич, планира да поиска от CEV по-добри условия за европейските състезания, по-големи наградни фондове и ще заплаши с радикални методи. И парадоксът е в това - докато старото ръководство водеше наградите на CEV за победителите в големите клубни състезания, те бяха малко смешни. Победителят в Шампионската лига получи само 500 000 евро, да не говорим за по-слабите европейски турнири. И за да не се сравнява с футболната Шампионска лига, където победителят може да получи около 200 милиона евро, да кажем, че в световните волейболни състезания FIVB дава несравнимо по-добри наградни фондове.

Случващото се се усети от всички страни. Артур Попка, който е вицепрезидент на полската волейболна федерация, обяви от името на клубовете от страната си, че ще има разговори с италиански, турски и френски представители.

За хората, които от години следят събитията в европейския и световния волейбол, ситуацията е меко казано тъжна.

- Няма и месец, новият президент не получи шанс да започне с плана си, а играта на хора, свързани с креслата и приватизирали този красив спорт, вече започна. Всички знаят за техните имения и богатства, но това явно не ги притеснява, защото не знаят кога стига – казва пред Sportal дългогодишният президент на волейболна асоциация от Източна Европа.

Решен да реши най-големите проблеми, пред които са изправени клубовете и федерациите на Стария континент и по този начин да помогне на волейбола да реализира пълния си потенциал, бившият хърватски национал стартира кампанията преди няколко месеца.

- В момента смятам, че изоставаме от другите спортове, стагнирахме ли през последните няколко години. Усетих недоволството, разочарованието на клубовете и федерацията. И реших да се изложа, да представя гласа на малки, средни и дори големи клубове и асоциации. Всеки има някакви нужди, които трябва да хармонизираме, за да растем заедно. Определено бих искал да направя трансформация в смисъл на комерсиализиране на нашите състезания, нашите активи, така да се каже, маркетингови права, цифрови права, за генериране на печалба, така че CEV в крайна сметка да бъде печеливша организация, която ще споделя печалбите с всички участници, които са под нашата организация-чадър - каза Сикирич Sportal и добави:

- Освен това много бих искал да деполитизираме нашия спорт, да се ръководим от принципите на анализа и изучаването при вземането на важни решения, а не само от индивидуални интереси. Ето защо почувствах необходимостта да изляза напред и смятам, че с опита, който имам от моята кариера на играч до позицията спортен директор на клуба, в който бях, и освен това позицията, която заемах в CEV, съм много готов и компетентен да се справим с всички предизвикателства, които стоят пред всички ни.

Очевидно желанията на Сикирич волейболът да се развие комерсиално, разпределението на парите да бъде справедливо, този спорт да бъде деполитизиран, не са удовлетворили бившите властови центрове. Някои от тях не уважават нито страната си, нито родните сдружения, важното е да пазят креслата и парите.

В предстоящия период Sportal също ще следи отблизо събитията в европейския волейбол и този своеобразен опит за преврат!

Следвай ни: