Лудогорец е първият отбор в България, който започва работа по нова методика с цел подобряване умствените способности на своите играчи.

Подобен похват вече се прилага в големите европейски клубове, но докато в България психолозите предимно прилагат уеднаквени техники, то в Разград вече са поели по пътя на водещите отбори зад граница. Повече за това що е когнитивно усъвършенстване на футболистите и защо е ключово за тяхното успешно представяне на терена, говори спортният психолог на Лудогорец Боряна Разсолкова. Тя се присъедини към "орлите" в началото на юли 2023, а заедно със себе си донесе и пребогатия си опит, натрупан в различни спортни дисциплини и след издържани специализирани курсове.

 

Разкажете повече за новия фокус на работата Ви с футболистите на Лудогорец

Планът ми за сезон 2024/2025 е доста по-различен от миналогодишния, защото смятам да включа много разнородни похвати, стратегии и практики в спортно-психологическото осигуряване на ПФК Лудогорец. Акцентът на работата ми ще бъде в посока на когнитивното изграждане при по-долните групи и усъвършенстване при по-големите възрасти, тяхната ментална издръжливост и гъвкавост, както и бързината на разпределението на вниманието, което варира в повече от три посоки.

Направлението, в което се опитвам да работя, е изграждането на един състезател на най-висока степен. Всички спортни психолози в България работят с едни и същи методи – визуализация, релаксация..., докато методът, който въвеждам, е нещо ново. Способът разгръща индивидуалния умствен капацитет на всеки играч. Оттук се развиват неговите гъвкавост и футболна издръжливост, което означава да остане съсредоточен и след края на редовните 90 минути. Обикновено пробойните се получават именно когато мачът има продължение. Това, което се опитвам да иградя у играчите, наравно с играта под напрежение, е тяхната издръжливост като времетраене – да запазват своята концентрация, готовност и динамика дори след тези 90 минути.

В момента цял свят акцентира върху развитието на умствената гъвкавост при спортистите. На този етап не виждам друг специалист в България да практикува в тази посока. По такива методики работят големите клубове в Европа, както и световни спортнисти. Работата ми по изграждането и подобряването на умствената гъвкавост и футболна издръжливост до голяма степен е свързано и с методологията на кондиционните треньори. По цялостната подготовка на играчите работим заедно с Карло Рейнхолц, който се присъедини към клуба в средата на юни. Взаимно се допълваме, например с упражнения за развиване на периферното зрение, за координация, бързина на реакциите и разпределение на вниманието. Този така наречен brain training е необходим за всеки израстващ и професионален футболист.

Как ще се прилага новият психологически метод при различните възрасти в Лудогорец?

Тренингите са съобразени с умствената възраст на момчетата. Първо ще започна от най-малките, на 12 и 13 години, на които тепърва предстои адаптивен период. Те идват от различни краища на България, от различни школи и тяхната подготовка до момента е преминала по различен начин. В момента с тях основно работя върху сглобката в отбора и тяхното единство, тъй като много голяма част от тях приемат промените по различен начин – че са далеч от родните си места, преминават в друг режим на тренировка, на живот, ежедневие, дори на взаимодействие...

Ще прилагам методиката и в отбора до 14-годишна възраст, като тренингите са различни по същност и интензивност при всяка възрастова група.

Освен това за по-малките възрасти от първата ни подготвителна група U13 от миналата година провеждам своеобразно училище за родители под различни форми. В това взаимодействие с родителите се старая да им поднеса информация по възможно най-разбираемия начин – за това как най-добре да подхождат към проблемите на своите деца, как да ги подкрепят в моментите, когато най-много имат нужда, и как да реагират най-правилно спрямо детето си, което е с доста по-различно ежедневие на активно състезаващ се. В много отношения връзката ми с родителите е онлайн, тъй като те са от цяла България и не винаги имат възможност да пътуват. Понякога използвам случаите, когато присъстват на мачове в Разград, за да проведем индивидуални или групови сбирки. Удобни са и родителските срещи, изпращам им и подготвени материали.

Всеки родител има собствен стил на поведение с детето си, бил авторитарен, авторитетен, подкрепящ или разбиращ. В зависимост от това се старая да им помогна да направят най-доброто за детето си. Вече познавам играчите добре и мога да преценя как реакцията в дадена ситуация би могла да бъде от полза на родителите.

Как ще подходите при работата си с по-големите играчи?

Тази година акцентът ми при работата с Елитните групи U15, U16 и U17 е върху тяхната умствена гъвкавост и футболната умствена издръжливост. Това са много важни фактори във футбола, защото в света на тази игра решенията могат да обърнат хода на мача за части от секундата. Тренирането на мозъка е също толкова важно, колкото и на тялото. Резултатът е изключително висок и много дълготраен, когато към физическата подготовка добавим интензивни когнитивни упражнения, структурирани в определена посока. През тази година ще следвам тази посока на работа с Елитните формации и с мъжките отбори. В последните играят вече изградени и доказали се личности с характерни стилове на игра, но много от тези когнитивни фактори също са ключови. Изграждането на умствената гъвкавост и на умствената издръжливост са ключови за един дълготраен и стабилен успех. Има много примери, както в България, така и в чуждестранните първенства, в които умствената издръжливост е един от факторите с ключова роля за играта дори на големи футболисти. На тази основа са постигани редица победи, както и редица загуби.

Започнахте ли вече работа по новата когнитивна методика и какви са резултатите до момента?

Вече направих първоначални тестове за умствена гъвкавост на Елитните ни състезатели, показали най-високи футболни качества. Тестовете се провеждат на английски език, онлайн и постиженията се отчитат автоматично от системата, не от мен. Играчите постигнаха отлични резултати, над средното ниво, което показва, че посоката на нашата работа е правилна.

В някои отношения изграждането на когнитивните качества в един състезател е много повече, отколкото засилената физическа подготовка. Всъшност това е най-добрата комбинация – когато се работи на физическо ниво и след това има засилена когнитивна подготовка, се получава най-впечатляващият резултат!

Ако специалист като мен знае как да използва тази методика, той може да предвиди развитието на играчите. В началото, когато работех с нея, треньорите не можеха да повярват на това, което им казвам, а после го виждаха в мачовете и тренировките. Играчът става по-смел, по-сръчен, започва да взима правилните решения, става по-резултатен, развива своя потенциал на физическо и стратегическо ниво, както и своите умствена гъвкавост и издръжливост. Сега моделирам тази методика според нашите момчета. Не искам да се приема като осмото чудо на света, но във футбола това наистина върши чудеса!

Откъде се учите и черпите идеи за новия спортно-психологически подход в Лудогорец?

Откъде ли не... Станах част от световна общност за изследване и обучение за умствената гъвкавост в различни професионални сфери. В момента, във футбола структурирам по най-правилния начин всички познания от годините, когато съм учила умствено трениране, както и на базата на целия ми опит, който съм натрупала от всички спортове. Сътруднича и с Йордан Христов – страхотен специалист в България, бивш треньор на известни отбори по света и той също работи в тази посока. Някои от нещата съм заимствала от опита си и което виждам, че върши работа във футбола. Опитвам се от всичко това да извлека есенцията, тъй като трябва да се съобразявам и със свободното време в сгъстения шампионатен график на играчите.

След какъв период от време можем да говорим за резултатите от новата методика?

Поне след два сезона. Има разлика между летния и зимния полусезон, умствената гъвкавост не е нещо, което само се придобива. Проличава си през различните периоди от време – сега, в началото на сезона играчите са по-отпочинали и заредени. Ще видим как когнитивните фактори ще бъдат отчетени в разгара на шампионата, в най-натовареното време, когато се играят дербитата. Атмосферното време също оказва влияние.

На каво разчитате за успешната си работа с всички осем различни възрастови групи на Лудогорец?

На добра организация. Освен това с колегите и кондиционните треньори сме изградили страхотна сглобка помежду си. Първо, изключително добре знаем какво, кога и как го правим и се организираме много бързо. Тясно свързани сме и в работата със старши треньора на първия отбор на „Лудогорец“ Захари Сираков, но при тези играчи има място за корекции, няма как да строиш от начало. Затова акцентът е върху децата от Академията, които тепърва се изграждат и вниманието ми предимно е насочено към тях. Когато градиш кула с кубчета за първи път, се получава най-добре. След това, колкото и да се опитваш да я изградиш, никога не успяваш като първия път.