Първото издание на планираната ежегодна нова Междуконтинентална купа на ФИФА за клубни отбори от цял свят ще има пет мача, като победителят в европейската шампионска лига Реал (Мадрид) ще играе директно на финала на 18-и декември в Доха.

Турнирът, който беше обявен през декември миналата година, заменя ежегодната Световна клубна купа, която вече се превръща в Световно клубно първенство с участието на 32 отбора. Началото е през 2025 г., а този нов турнир ще се провежда на четири години веднъж.

Победителят в Шампионската лига на Азия - Ал Аин първо ще бъде домакин на победителя в Шампионската лига на зона Океания - Оукланд Сити на 22-ри септември в своеобразен плейоф, включващ шампионите на Африка, Азия и на региона на Тихия океан. Победителят ще се изправи срещу първенеца от Шампионската лига на Африка Ал Ахли (Египет) в Кайро на 29-и октомври.

🚨BREAKING: FIFA Intercontinental Cup will be held in Doha, Qatar.

Real Madrid are already in Final. @diarioas 🇶🇦 pic.twitter.com/mAck0bgYzN

— Madrid Zone (@theMadridZone) September 20, 2024

Първите два мача ще бъдат на домашния терен на по-високопоставения отбор, което ще позволи на местните жители да наблюдават играта на своя клуб.

След това действието се пренася в Доха, Катар, където на 11 декември победителите от КОНМЕБОЛ Либертадорес за 2024 г. ще играят с мексиканския Пачука, носител на Купата на шампионите на КОНКАКАФ в мач, описан от ФИФА като "Дербито на Америка".

Победителите от тези два мача играят помежду си в турнира за Купата на претендентите три дни по-късно, за да спечелят място на финала на Междуконтиненталната купа срещу Реал Мадрид на 18 декември.

Денят се празнува като национален празник на Катар, като в същото време се отбелязва и две години от домакинството на страната на Световното първенство през 2022 г.

Следвай ни: