Вчерашният ден бе белязан като една от срамните страници на иначе симпатичния варненски тим Спартак. Част от феновете на отбора прекратиха тренировката на състава и нападнаха наставника Кирякос Георгиу. В последствие собственикът Павлин Николов анонсира, че спира издръжката на клуба и ще съсредоточи средства само за школата.

Така заради някакви обскурни лични конфликти на част от агитката с наставника, датиращи от неясно кои времена, един елитен тим си направи светкавично харакири и към момента бъдещето му е неясно.

Още през миналата зима, когато Георгиу бе спряган за наставник на втория отбор, някои фенове изразиха несъгласието си, но така и не изтъкнаха някакви конкретни доводи. Легендите говорят за някакъв конфликт отпреди пет години с неизяснен произход поне за широката общественост. Каквито и да са причините обаче снощните действия на феновете не могат и не трябва да бъдат приемливи, а напротив - трябва да бъдат подсъдими.

Много вероятно е Кирякос Георгиу да не бъде повече наставник на Спартак, а дали Николов ще продължи да спонсорира отбора също е спорен въпрос, но петното, което групата фенове сложиха на клуба си няма как да бъде изтрито лесно. Нормалните фенове със сигурност изпитват дискомфорт от подобни прийоми с любимия им клуб, а привържениците на градския съперник Черно море се подхилкват и забавляват от сеира.

Още по-неприятното е, че тези действия очевидно не са предизвикани от футболни фактори и резултати, тъй като Георгиу е начело на тима едва от два мача - равенство при гостуването на Ботев (Враца) и загубата от "моряците". Разбираемо е, че поражението от градския съперник е неприятно за феновете, но не е и нелогично. Все пак Спартак е новак в елита, а Черно море е носител на сребърните медали от миналия шампионат, а Илиан Илиев изгражда клуба вече шест години.

Георгиу също така бе индиректно атакуван, че няма про лиценз. Това е факт, но определено не е прецедент или нещо невиждано в родния футбол. Даниел Моралес води ЦСКА - София на "Олимпико" срещу Рома, Атанас Рибарски е начело на втори тим в елита също без про лиценз, а най-пресният пример бе и Захари Сираков, който до вчера бе начело на Лудогорец, макар и като временен наставник. Назад във времето пък има още десетки подобни примери.

Подобна саморазправа не трябва да бъде част от нито един аспект на футбола, независимо колко силно е недоволството спрямо дадено решение. Още по-глупаво изглежда, че заради действията на шепа души се поставя на карта поне краткосрочното бъдеще на клуба. Ясно е, че Спартак ще го има занапред, но от един от малкото стабилни клубове с добро финансиране е напът да се върне някъде в посредствеността.

Следвай ни: