Новият старши треньор на Локомотив (София) Антон Велков говори в предването "Домът на футбола" по DIEMA SPORT, след като за трети път в своята кариера застана начало на "железничарите"За последно 56-годишиният специалист бе наставник на "червено-черните"" през сезон 2015/2016.

Ето какво сподели той:

"Със сигурност съм се променил много и надявам се да е специално за това, което ме очаква в момента, да е в положителна посока. Защото и моите лични очаквания, оставям очакванията на хората, с моето появяване да има промяна, но и моите лични очаквания са големи. Не за огромни неща, но да бъда спокоен, когато гледам собствения клуб да прилича на това, което ни се иска на всички.

Първият ми период, аз горе-долу прохождах в професията. Въпреки, че преди това бях работил в Локомотив като помощник треньор и то на така впечатляваш брой треньори. Вторият е интересен период, когато Локомотив беше закрит. Тогава треньор беше Димитър Васев и аз не случайно споменавам това име и със сигурност няма да се спра и на други имена, за да не пропусна някой. Тогава един изключително успешен отбор на Локомотив беше просто погребан. И се опитаха какви ли не е неща да се случат с отбора, но в крайна сметка трябва да отдадем и заслуженото и на хората, които са работили и преди това тук, и на господин Иван Василев, който всъщност дойде и направихме този Локомотив, който започна от окръжните групи. Не искам да казвам от селските, но от окръжните групи. И до момента смятам, че това беше един изключително романтичен период за отбора. Аз имах пълното спокойствие, имах и много добри футболисти, трябва да си призная. Не съм очаквал, че няма да загубим нито една точка в това първенство, но го направихме и пътят нагоре беше поет.

Сега, в третия период, играчите в момента имат нужда от това някак си да бъдат променени нещата. И в този смисъл трябва да кажа, че имам изключително уважение към господин Иван Колев, чийто принос за това отбора да е в А група никога не трябва да се забравя. Идва момент, в който човек се изчерпва да отговаря за толкова много хора, когато нещата не вървят. И мен ме очакват такива моменти. Със сигурност съм помъдрял и така няма много илюзии и несбъдващи се мечти, но ще направя най-доброто за това отборът да започне да изглежда добре.

Да, пряко зависими сме от резултатите, които определят настроението на хората и съм сигурен, че клуб Локомотив в момента, както и да го погледнем, не е клуб, който да може във възможностите си да сложи в момента прекалено големи цели. Но това пък и не е оправдание да бъдем и да не изглеждаме толкова добре, колкото ни се иска. Така че ние са свикнали тук да градим доста пъти от нищо нещо. Сега, обаче, има визия, има желание. Според мен, нямаме проблеми, с които да се сблъскаме такива вътрешни в клуба. Единството нещо е да се работи на терена и да имаме резултат.

Поемам един отбор от Иван Колев, който е тръгнал да го сглобява, но той все още не е сглобен. Този отбор трябва да бъде досглобен. Може би, точно в момента, е това преболедуване, да се намерят точните хора, да бъде сглобен един състав. Аз твърдя, че все още нямаме такъв отбор. Трябва да го направим възможно най-бързо с футболистите, които са на разположение и да им бъде даден шанс да покажат качества си, които и според мен, а пък и според Иван Колев, смятам има такива.

Това говори за потенциал, но за непостоянство. Със сигурност трябва да се справяме с проблеми, които съпътстват играчите, излизащи от контузия. Ние нямаме чак толкова много заменяни играчи, особено на някои позиции. Такава заменяемост на играчите заради контузия или неразположението на даден играч е възможно пряко да повлияе на резултатите в определени мачове, за което предполагам, че зимата ще бъде времето, в което по-сериозно да поговорим на тема каква конкуренция, какви състезатели да имаме на отделните позиции и точно какво ни е необходимо. Но през това време ние сме длъжни, което имаме да бъде вкарано в изключително добро състояние. Имаме футболисти, които са дошли по-късно, имаме футболисти, които са изостанали с подготовката и то по това време е изключително опасно. Така че имаме какво да свършим в краткосрочен и в дългосрочен план.

Аз усещам желанието и доверието на хората и това, което те очакват от мен. В крайна сметка ще се запозная с отбора, ще започнем да работим веднага. Искам да започнем веднага да работим по начина и най-малкото да покажем, че имаме желанието да променим отбора към по-добро.  Но и в крайна сметка серията от мачове без победа е факт, което създава натиск и напрежение.

За мен е естествената реакция на подобни неща и на всяка една загуба е в следващия мач да направиш най-доброто и да го вземеш. Просто така сме школувани ние. При нас времето, когато сме играли футбол, не е било по-различно. Като че ли психологическият натиск в момента върху футболистите, говоря в днешно време, е много по-голям, защото тогава самоотговорността на играчите, които играеха преди години, беше изключително голяма.

Сега се намираме в невъзможност да избираме кадри от детско-юношеската школа в момента или от български футболисти. Аз съм също от хората, които предпочитам един футболист да разбере думите ми веднага, да разбере настроението ми веднага, отколкото да има футболисти, с които трябва действително някак си да стигнем до тях. Говоря за чуждестранните футболисти. Прекалено голям е броя на тези играчи и мисля, че е крайно време всеки един клуб да вземе мерки за това нещо, защото когато нямаме средства да купуваме играчи от чужбина, трябва да си ги създаваме. Мисля, че този път е доста дълъг и дано да сме постоянни в това, което искаме, защото дългосрочните проекти в България някак си много краткосрочно се сриват. И на мен ми се иска действително този проект, който касае юношите, от които сме произлезли всички хора, които в момента ни казват, че сме легенди и че ни обичат, ние сме излезли точно от тези юноши".