Председателят на съдийската комисия кът БФС – Станислав Тодоров – говори пред „Мач Телеграф“ за някои от най-наболелите теми, свързани със съдийството в България. Той посочи къде реферите бъркат и открои някои положителни детайла, откакто е начело на реферите.

– Г-н Тодоров, какво заварихте, след като бяхте назначен за шеф на съдийската комисия?
– Заварих едни съдии, които бяха още от предната година, но в тях имаше напрежение и притеснение. Това беше и основният проблем към онзи момент.

– Методът на моркова или на тоягата използвате по-често като шеф на съдиите?
– Нито едното, нито другото. С момчетата си поговорихме. Казахме какво искаме ние от тях, както и какво иска президентът на БФС – Георги Иванов. Той иска да има равнопоставеност между клубовете. Иска да се свири това, което е на терена. Това е желанието и на комисията. Съдиите трябва да имат повече самочувствие и да бъдат по-спокойни. Искаме да свирят това, което виждат и то да бъде правилно. Нищо повече!

– Поддържате ли комуникация с Георги Иванов? В какъв дух са оценките му за работата на съдиите?
– Да, всеки понеделник съм в София. След като комисията се събере и се направи нарядът, давам отчет за кръга и как е преминал той. Георги Иванов се интересува и това е нормално. Следят се нещата. Давам отчет и споделям, ако е имало някъде евентуално разминаване в отсъжданията на съдиите.

– Въпреки че е минал кратък период от вашето назначение, кои са големите гафове на съдиите, откакто сте шеф?
– Честно казано, не мога да кажа, че има големи гафове. Има в някои мачове конкретни ситуации, които се разминават с дадените от нас инструкции. В края на всеки месец се прави анализ на изминалите кръгове. Съдийската комисия тогава излиза с решение за тези ситуации, които са се случили и са дискусионни.

– Как ще коментирате два конкретни мача и ситуации? Претенциите на Левски и Славия за дузпи в тяхна полза, както и отсъденият 11-метров удар за ЦСКА срещу Берое?
– Двата мача бяха в един кръг, но в различни дни. Имах предвид точно една от тези ситуации. Ние ще пуснем всички тези моменти и съдийската комисия ще излезе с решение, което всички ще видят. Единственото, което мога да кажа, е, че искаме високо ниво от ВАР. В протокола ясно е написано, че се намесва само при явна и очевидна грешка. В случая това нещо го нямаше. Ние ще излезем с точно, ясно и конкретно решение. Комисията взима решения и мерки срещу всички подобни ситуации. Имаме вътрешен правилник и по него действаме.

– Ако трябва да поговорим за позитивното, къде виждате най-положителните страни в съдийството ни?
– В момента съдиите са по-спокойни. Позитивното е, че се опитват да пускат по-свободна игра. Ние искаме леките контакти и единоборства да не се свирят, за да може да има повече игрово време и динамика. Съответно ще има и по-малко картони.

– Бяхте категорични, че нарядите не могат да се правят с жребий. Как се правят те в този момент и може ли настоящият принцип да претърпи развитие?
– В момента четирима човека участваме в направата на нарядите плюс ВАР мениджъра. Абсолютно забранено е от УЕФА да се правят с жребий.

– Няма как да подминем и една друга наболяла тема. Как ще коментирате това, че отсъстват родните съдии от най-големите форуми? Това не показва ли нивото на работата на родните арбитри?
– Не е точно така и смятам, че имаме много добри български съдии. Малко не ни достига. Трябва ни и малко лоби в Европа. Трябва да сме честни и да си го признаем, за да може да имаме съдия и на такъв голям форум, какъвто беше Евро 2024, трябва лоби. Надявам се, че в много близко бъдеще ще имаме такъв рефер. Има много млади момчета с голям потенциал. Ако работим правилно с тях, съм сигурен, че ще стигнат до много високо ниво.

– По-тежки ли са официалните жалби от Левски и ЦСКА от тези на другите клубове?
– За нас всички са равни. Ако има жалба, сме длъжни да я разгледаме и да отговорим на отборите. В крайна сметка всеки гледа собствения си интерес и дърпа към себе си. Нашата работа е да бъдем обективни. Ако има грешки, ние си ги признаваме. Няма от какво да се крием или да се оправдаваме.

– Вариант ли е чужди съдии да ръководят мача между Левски и ЦСКА, който предстои след паузата за националните отбори?
– Няма такава възможност! Чужд съдия във Вечното дерби не е опция! Ние имаме добри съдии и те могат да се справят с нашите дерби мачове. Просто трябва да им имаме повече доверие. Сега започват истинските мачове.

– В кариерата ви на съдия имало ли е натиск върху вас и имало ли е такъв сега, когато сте шеф на комисията?
– Откакто съм шеф – не! Няма как някой да се обади и да каже „искам мачът да ми се води от конкретен съдия“! Това няма как да се случи. Ние затова сме комисия. Преценявам кой рефер ще се справи с дадена среща и кой е най-подходящ.

– А по времето на дългата ви кариера като арбитър, имало ли е натиск върху вас?
– Имало е натиск и заплахи многократно към мен през годините. Всеки път съм уведомявал съдийската комисия. Това са отминали неща и съм ги преодолял. Продължих доста години.

– Кой мач ви е бил най-тежък за ръководене?
– Това е много труден въпрос. Не е бил само един. Доста са били. Със сигурност това са мачовете между водещите отбори в първенството. Тези срещи са с голям заряд и интерес. Винаги в тях е имало напрежение.

– Възможно ли е ВАР да взима решение в конкретни ситуации по-бързо? Всички знаем, че понякога това се случва много бавно и се губи ритъм и време?
– Инструкцията е, колкото се може по-бързо да се действа. Но даден съдия на ВАР е длъжен да провери всичко. Понякога се проверяват много неща. Длъжни са да видят дали няма засада, а след това и конкретната ситуация. Длъжни са да видят дали някъде в нападение няма игра с ръка и т.н. Това отнема време. А освен това и не всяка камера е подходяща. Има ситуации, които се гледат и по 5 минути и за мен това е страшно много време. Може да се реагира по-бързо. В крайна сметка е важно съдията да прегледа всяка една ситуация. По-добре да се забавим десет секунди, отколкото да пропуснем нещо. Всяко загубено време заради преглед със системата се добавя към допълнителното на продължението.

– По този начин всички знаем, че често се накъсва темпото на игра и това пречи и на двата отбора в повечето случаи…
– Да, знам го това. Ще се стараем да се работи по-бързо.