Вратарят на Интер Ян Зомер даде обширно интервю за “Гадзета дело спорт”, в което говори за шампионския минал сезон, защитата на титлата в Серия "А", амбициите на тима в Шампионската лига, своето бъдеще и фаворита си за “Златната топка”.

“През миналия сезон ключови бяха силата на колектива и класата ни. Имаше перфектен баланс между атака и защита. Бранихме се като полудели, сякаш децата ни бяха във вратата. Бяхме толкова постоянни, почти перфектни, а нивото ни никога не спадаше. Сега защитаваме титлата си и всички искат да ни победят. Това е голямата разлика. Мисля, че е нормално това, че направихме по-лош старт в сравнение с миналия страхотен сезон, но въпреки това сме втори в класирането. Очаквам тежка кампания с голяма конкуренция. Дори през миналия сезон имаше момент, в който бяхме втори. Вече видяхме силата на Ювентус и Наполи, а и загубихме дербито, така че трябва да внимаваме и с Милан. Когато казваме, че всеки мач в Серия "А" е предизвикателство, това не е клише, а самата истина.

Това, че никой не е успял да си защити титлата в последните четири години? Всичко е вътре в главата. Когато печелиш, си щастлив и малко по-спокоен. Така че се стараеш по-малко от предишната година, а на това ниво не можеш да си го позволиш. Нашият треньор ни кара да работим усърдно, за да се отървем от това несъзнателно спокойствие, като има право. Трябва да направим повече от миналия сезон, защото сериозните ни конкуренти искат да ни задминат. Превантивното опазване е толкова важно. Справяхме се толкова добре през миналия сезон, когато притежавахме топката. Трябва да се върнем към това ниво. Целият отбор трябва да прави повече в защитен план, да е задружен и да е добре позициониран, когато губим топката.

Кое ни е приоритет измежду Серия "А" и Шампионската лига? Можем да постигнем едни и същи резултати и в двата турнира, благодарение на състава, с който разполагаме. Няма да е лесно, тъй като имаме натоварена програма, но това е нашата цел. Трябва да дадем всичко от себе си в тези осем мача от ШЛ. Нашето ниво е по-високо от достигнатия осминафинал през миналата година. Можем да стигнем по-напред и да запазим нашия стандарт в първенството. Не бива да изпускаме нищо.

Договорът ми изтича през юни 2026 г., след което не знам къде ще бъда. Не съм мислил за това, но съм щастлив в Милано. Имам големи предизвикателства пред себе си. Не се виждам другаде, така че влагам цялата си енергия в Интер. Напълно съм съгласен с Лионел Меси, че Лаутаро Мартинес трябва да спечели “Златната топка”. Познавам го от година и половина, като веднага забелязах неговия огромен характер и лидерския му дух. Той е смъртоносен реализатор. Винаги се нуждаем от него, като наградата би била толкова заслужена”, коментира Зомер.

Следвай ни:

Снимки: Gettyimages