Инвестират 1,2 млн.лв. за възстановяването на замъка в крепостта „Русокастро”

Земята под крепостта е общинска, но трябва да получим право на управление, обясни кметът на Камено Жельо Вардунски


Община Камено ще кандидатства по програма „Региони в растеж”

Община Камено предвижда кандидатстване за милион и 200 хил. лева за възстановяване на замъка в крепостта „Русокастро”. Средствата могат да бъдат отпуснати от програма „Региони в растеж”. Това решение с пълно единодушие приеха днес съветниците на редовната общинска сесия. 

Проблемът е, че земята под крепостта е общинска, а самият исторически обект - държавен. Това означава, че Община Камено трябва да получи право на управление за не по-малко от 10 години, за да може да кандидатства по програмата.

През изминалата седмица кметът Жельо Вардунски получи протокол, на който ясно са посочени границите на историческия обект, намиращ се върху част от общинските 420 дка.
Условието за кандидатстване е обаче да бъде направен архитектурен план на поземлен имот от 54 дка, колкото всъщност заема крепостта. 

Този поземлен имот на крепостта трябва да го дарим на държавата, а тя от своя страна да ни предостави стопанисването на обекта за 15 години, тъй като нито ние можем да ползваме земята под крепостта, нито държавата може да кандидатства по програма „Региони в развитие”. Ние няма да бъде собственици, а само ще имаме право на управление”, обясни Жельо Вардунски.

След като това се случи местната власт ще има правото да търси финансиране и колко по-скоро бъдат изпълнени нужните изискващи точки по програмата, толкова по-голям е шансът замъкът в крепостта „Русокастро” да има нов вид.

Водим разговори с Националния институт за паметниците на културата, защото искаме да изградим 4  процента от едната стена, тя  да бъде възстановена в цялостния й вид и всичко друго да бъде консервирано. Имаме спорове за височината на крепостта. Хората, които са ходили в историческия обект ясно могат да различат, че там в имало 2-метрови стени. Археолози наскоро се натъкнаха на исторически малки тухли и античен път”, допълни още Вардунски.

Кметът на Камено е оптимист, че крепостта може да се превърне в топ дестинация в региона, но покриването на изискванията става бавно, а програмата финансира, докато не свършат парите.

В категории: Камено