Сезонът в Трета лига: Нафтата спечели първото място, но не и интереса на привържениците, Черноморец се срина

Нафтата има отбор, но не и клуб, докато при Черноморец е точно обратното - силен клуб, стабилно финансиране, но не и добър отбор


Созопол е приятната изненада – зимува на три точки от върха
Есенният дял в Югоизточната „В” група приключи вчера с изиграването 17-ия кръг. Нефтохимик загуби две точки при визитата си в Свиленград, завършвайки 1:1, Черноморец записа убедителен успех с 5:1 над Борислав (Първомай), а Созопол победи Хасково с 3:1 като домакин.

Шейховете ще зимуват на първо място с актив от 41 точки, Загорец са втори – 40 точки, Созопол трети с 38 точки, а Черноморец е на пет място, изоставайки с 10 пункта от Нафтата.



Безспорно Нефтохимик направи сериозна крачка към възраждането си. На пролет зелените ще посрещнат у дома всичките конкуренти за челните места и изглежда почти сигурно ще се завърне в професионалния футбол. Шейховете имат най-добрия отбор в спортно-технически план на Югоизток. Играят добър футбол, вкарали са най-много и допуснали най-малко голове в групата. Бургаската футболна легенда Диян Петков изгради силен отбор, който според мнозина би се справил много добре и в професионалния футбол.  Проблемите за Нафтата обаче не са в спортно-технически план, а в организационен. Казано по друг начин: Нафтата има отбор, но няма клуб. Публична тайна е, че се бавят заплатите и премиите за част от играчите, което e изненадващо, защото клубът привлече солидни и коректни спонсори в лицето на Тихомир Стоев, Анелия Златкова и Павел Бошнаков. Заради това и по-скоро проблемът е в бюджетирането и управлението на клуба. Друга негативна тенденция от есенния дял е, че Нефтохимик така и не успя да върне интереса на феновете. Зелените отново са в своя дом – на ст.”Лазур”, държаха първото място почти през целия полусезон и редяха победа след победа, но на домакинските мачове рядко имаше над 150 души. На трибуните в сектор „В” обикновено е само организираната фен фракция, както и ръководството. Няма ги дори децата от школата.

Обичайната гледка на мачовете на Нефтохимик - между 100 и 150 зрители на трибуните

Другият бургаски отбор в Трета лига  Черноморец е на обратния полюс – има клуб, но няма отбор. Организационно сините са на много по-високо ниво от Нефтохимик. Все пак коректно е да се отбележи и фонд „Заплати” е по-нисък от този на градския съперник. Акулите започнаха за своя сметка реконструкцията на ст.”Черноморец”, където се очаква да се завърнат през пролетта. В добро състояние са три от помощните терена на бившия стадион „9 септември", а финансово Черноморец изглежда стабилно. Проблемът е в спортно-технически план. Още през септември стана ясно, че селекцията на Радостин Кишишев трудно ще успее да се пребори за първото място, последваха пет мача без победа, с което отборът се срина на 5-о място в крайното класиране и откъсна от челната четворка. През втория полусезон Черноморец гостува на отборите от върха и както изглежда трудно ще се пребори дори за място в тройката. Единственият шанс за евентуална промоция е служебна покана от БФС за запълване на втория ешалон при разделяне на групата на две. Според правилника на футболния съюз покана за служебна промоция може да получат само тимовете, класирани в първата четворка на групата си. Т.е. – ако Черноморец ще гони по-високи цели обезателно ще трябва да направи сериозни промени в спортно-техническо естество.

Приятната изненада на полусезона е Созопол. Небесносините изпаднаха изненадващо в Трета лига и мнозина ги отписваха. Очакваше се да се превърнат в клуб от средата на таблицата, какъвто беше дълги години. Момчетата на Маргарит Димов и Румен Димов обаче опровергаха всички и в момента са на трето място, на три пункта зад лидера Нефтохимик. През пролетта Созопол ще посрещне на собствен терен Марица, Загорец и Черноморец, а единственото по-сериозно гостуване се очаква в Бургас – на Нефтохимик.


Възпълничкият Станимир Баев(с жълто), известен с прозвището Рикелме, е като Марадона в Трета лига

Другият отбор от региона – Карнобат се представи под възможностите си през този полусезон и е на 15-то място от 18 отбора, само на три пункта от зоната за баражи. Карнобат има известни финансови проблеми и ще са необходими сериозни промени, за да си гарантира спокойна пролет.

В категории: Спорт , На терена