Какви коли се движат по BG пътищата? Само 10 % са под 10 години, всяка втора е стар дизел

Страната ни отдавна се е превърнала в гробница за старите автомобили на ЕС


2,8 млн.леки автомобили са регистрирани в страната, показва справката на БПГА


Изключително любопитна справка за автопарка в страната бе представена на традиционната среща на Българската петролна и газова асоциация(БПГА) от председателя Валентин Златев. В доклада, който той изнесе пред журналисти и представители на Асоциацията горивата се засегна и темата за състоянието на автомобилния парк в България.

Към 1 ноември 2018 година в страната ни има регистрирани 3,7 млн.превозни средства, 2,8 млн. от тях са леки автомобили. Притеснителната тенденция е, че едва 10 % от регистрираните са под 10 години, над 1 млн. са старите коли – над 20 години. Бройката е била още по-внушителна преди служебната дерегистрация от КАТ на 850 хил. МПС без гражданска отговорност, извършена преди година.

1,216 млн. са дизелови автомобили в България и бройката им постоянно се увеличава. Към ноември по пътищата в страната има 50 хил.дизелови коли повече от бензиновите.  За последните 8 години от БПГА отчитат, че потреблението на дизел се е покачило с 41 %, което е невиждано висока стойност за ЕС.

Потреблението на бензин и LPG практически се е изравнило през миналата година, което показва, че всеки втори бензинов двигател е с газова уредба.

Любопитна е и друга справка – по данни на Министерството на финансите в страната ни са регистрирани 4 225 бензиностанции с фискални устройства, плюс 14440 от т.нар. „ведомствени бензиностанции”.

Разделено на броя на автомобилите се оказва, че на един обект се падат по 645 автомобила. За справка, в Австрия, където ЕС отчита сериозно насищане на бензиностанции има 5,2 млн.автомобила и 2685 обекта, което прави по една бензиностанция на близо 2 хил.автомобила.Средните нива за ЕС е по един обект на 3900 автомобила, по данни на ACEA и Fuels Europe/

В категории: Бизнес