Помните ли Васил Тончовски? Инвалидът продължава битката си, за да докаже, че марихуаната е лечебно средство, а не дрога

Васил и адвокатът му Радослав Николов(вляво) водят безпрецедентно дело, което може да доведе и до законодателни промени


Очаква се медицинската експертиза с комплексни становища на уролог, психиатър, невролог и психолог


Битката на парализирания Васил Тончовски, който за пръв път разказа историята си пред Флагман.бг през юли т.г.(ВИЖ ТУК), продължава. 44-годишният мъж се опитва да докаже на Районния съд в Бургас, че използва марихуаната за лечебна цел - извлича олио, което облекчава болките му. 

Процесът е изключително интересен, защото може да доведе до правен прецедент, ако Тончовски убеди съда, че марихуаната може да се използва за лечебни цели. Защитата поиска медицинска експертиза с комплексни становища на уролог, психиатър, невролог и психолог, но тя все още не е готова.


Васил се опитва да докаже, че не може да се лекува по друг начин освен с олиото, извлечено от марихуаната

Изход от създалата се ситуация би могъл да бъде намерен, ако  министерството на здравеопазването издаде на Васил разрешително за притежание на 50 грама марихуана за медицински цели предвид състоянието му. Това обаче нямало как да стане без законнови промени.

Процесът е изключително интересен, защото може да доведе до правен прецедент, ако Тончовски убеди съда, че марихуаната може да се използва за лечебни цели

Разрешение към момента не е възможно да се вземе защото не е предвидено от законодателя въобще за взимането на подобно разрешително за притежание на марихуана, независимо за какви цели,“каза адвокат Радослав Николов.

44-годишния Васил Тончовски е инвалид след тежка автомобилна катастрофа претърпяна преди 10 години, в следствие на която е претърпял пет операции, две от които тежки интервенции на гръбнака. За себе си той казва че е половин човек, че няма един бъбрек, а много от вътрешните му органи са изрязвани. Олиото от марихуана било алтернативно лечение с които живота му бил поносим. Вярва че ако продължи да го използва, притъмената болка ще му помогне да подобри движението си. Защото Васил от скоро върви с помощта на патерици и вече не е на инвалидна количка.

Всяко лято той работи в Черноморец, а зимата работи в планинска хижа. Защото инвалидната пенсия от 223 лева му достигала само за храна и памперси, но не и за лекарства.

Използването на марихуана в случаят на 44-годишния Васил било единствено за лечебна цел, като приготвяното олио той нарича „животоспасяващо лекарство“. Споделя че заместител няма, а липсата му означава агония.

Съдят парализирания Васко по общия ред, прокуратурата научила от Флагман.бг, че се лекува с канабис

Държавното обвинение обаче държи да се изясни дали действително от наркотичното вещество е направено олио. Заради обременено съдебно минало, ако сега бъде признат за виновен, Васил може да получи от 1 до 6 години затвор.

В категории: Животът