Невероятни картини връщат времето назад, показват историята на Пристанище Бургас (СНИМКИ)

„Картините показват изкуство, създадено в бургаския залив, чрез четката на много велики художници”, каза по време на откриването директорът на Бургаското пристанище Диян Димов


Изложбата бе открита по повод празника на морския град Никулден, тя е подредена  в зала „Ателие - галерия” на втория етаж на „Магазия 1”.

Уникална изложба връща времето назад и показа историята на Пристанище Бургас. Творбите бяха показани снощи в зала „Ателие - галерия” на втория етаж на „Магазия 1”. Над 20 картини, сътворени от професионални художници, пресъздават живота в бургаския кей и на пристанищните работници.

На официалното откриване присъстваха домакинът - директорът на „Пристанище Бургас“ ЕАД и председател на Постоянната комисия по транспорт и морско дело Диян Димов, зам. областният управител на Бургас Владимир Крумов, генералният консул на Република Турция в морския град Нурай Иньонтепе, бившият директор на Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“ Пенка Седларска, директора на Филиала към НХА проф. Георги Янков и зам.-директорът доц. Димо Колибаров.


Проф. Георги Янков, Владимир Крумов, Диян Димов, Пенка Седларска и доц. Димо Колибаров (от ляво на дясно)


Подбраните творби показват Пристанище Бургас от една страна и историята на нашата живопис от друга страна. Изкуството освен естетическа има и историческа стойност. Бургазлии винаги носят самочувствие в себе си, защото живеят на брега на морето. Тук се намира най-голямото пристанище в България. Картините пресъздават атмосферата. Виждаме морето, пристанището, капитаните, лодките, далечните плавания, моряците, които идват от далеч, крановете - всичко това е култура и цивилизация”, разказа бившият директор на Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“ Пенка Седларска.

Произведенията на водещи художници издават техните предпочитания. През десетилетията авторите намират своята муза именно в пристанищния пейзаж. Колекцията е ценна за бургазлии, защото рисува работния ден на кея, как се носят кошове от докери, тъй като тогава е нямало кранове. Освен това сред творбите има прецизно нарисувани на платното кораби и лодки с различни размери, вълнението на морето през погледа на отделния автор, а бургазлии могат да видят и така известната картина „Стачката на пристанищните работници”.


Пристанищната стачка

Това е една прекрасна разходка във времето чрез картините, отразили пристанището и неговите емоции. Аз съм реалист, от време на време и мечтател, но никога не ми е минавало през мислите, че в най-емблематичната сграда на пристанището ще представим това изкуство, създадено в бургаския залив, чрез четката на много велики художници. Това е един малък къс от историята на Бургас. Морето за нас е всичко – от вдъхновение до онзи дух, който успява през вековете да спаси българското и да укрепи бургаската художествената общност”, подчерта директорът на „Пристанище Бургас“ ЕАД и председател на Постоянната комисия по транспорт и морско дело Диян Димов.

Творбите са дело на признати майстори на четката: Петко Задгорски, Дамян Заберски, Петко Джуджев, Дион Дионисиев, Виолета Масларова, Митко Чепанов, Лалка Анчева и др. Повечето от авторите са родени, живели или творили в морския град.

Бургазлии могат да се насладят на експозицията в „Магазия 1” всеки делничен ден от 10:00 ч. до 17:00 ч. до 15 януари 2019 г.


Генералният консул на Република Турция в Бургас Нурай Иньонтепе също поздрави
директорът на Пристанище Бургас Диян Димов за невероятната изложба











В категории: Бургас