Съветници предлагат: Да се предвидят средства от Бюджет 2019 за 100-годишнината на „Черноморец“

Необходими са 30 хил.лв. за финансиране на юбилея, идеята е да се заделят от сега, още преди края на годината


Писмото с идеята е подписано от представители на всички политически групи в местния парламент



Да се заделят средства от бъдещия Бюджет 2019 на Община Бургас за честванията на 100-годишнината от създаването на споретен клуб „Черноморец“. Това искат от кмета на Бургас група от общински съветници, сред които представители на всички политически групи в местния парламент. Предложението им се базира на дългата история на клуба, който през годините е успял да оцелее, въпреки сериозните перипети.

„Черноморец“ е основан през август 1919 г., но идеята за поставянето на основите на спортното образование в България идва от по-рано, когато през 1893 г. просветния министър на България кани Луй Айер и още 9 швейцарски педагози на среща тук. Началото на спорта в Бургас се поставя през 1910 г. с основаването на клуб „Стрела“, който в последствие, 9 години по-късно, се превръща в „Черноморец“ и съответно в символ и емблема на града през идния век.

„През 2019 г. се навършват сто години от основаването на първия футболен клуб в Бургас. По този сме сформирали инициативен комитет за организиране на честванията по случай вековния юбилей. В него влизат личности, свързани с историята на „Черноморец“, общественици и привърженици. Подготвена е амбициозна програма за отбелязване на светлата годишнина, като е предвидено дори да има и дарителска кампания и набиране на допълнителни спонсори за финансиране на честванията, които ще се проведат през цялата следваща година“, коментират общинските съветници в писмото си, адресирано към кмета Димитър Николов.

Искането е от Бюджет 2019 да бъде предвидена сумата от 30 хил.лв. за участие във финансирането на честванията. 

Дали това ще се приеме и дали ще бъде гласувано на предстоящата сесия, ще стане ясно съвсем скоро.

В категории: Власт , На терена , Бургас , Спорт