Куриоз във ВСС: Бургаска съдийка искала да й отложат пенсионирането заради неподходящ ден за почерпка

Златинка Иванова получава награда от председателя на ВКС Лозан Панов - снимката е от 2016 г.


Ходатай на Златинка Иванова се оказа председателят на ВАС Георги Чолаков - предложението му обаче бе отхвърлено


Зам.-шефката на Апелативен съд-Бургас Златинка Иванова поискала от Висшия съдебен съвет (ВСС) да я пенсионира с четири дни по-късно, за да може да почерпи колегите си на по-подходяща дата.
Това стана ясно на последното заседание на Съдийската колегия на ВСС във вторник.

Намери се и кой да й ходатайства.
Куриозното предложение за отлагане на датата на пенсионирането й бе направено „от чисто човешка гледна точка” от водещия заседанието Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд. То обаче не бе прието заради липса на достатъчен брой гласове „за”.


Макар че се пенсионира, Златинка Иванова бе „поощрена” (така е формулирано) с отличие „личен почетен знак първа степен – златен”.
Георги Чолаков първо коментира точката от дневния ред така: „Аз ще подкрепя това предложение. Първо, познавам съдия Златина Иванова в качеството си на адвокат, който се е явявал пред нея като съдия в Апелативен съд-Бургас. Тя е почти от създаването на този съд.”

След това Чолаков леко смутено постави въпроса за датата на пенсионирането:Тя е един изключителен професионалист и заслужава това, но ще ви предложа една корекция за датата. Знам, че ние имаме принципно решение за 22 декември (всъщност решението е за 23 декември – б.а.), но това се пада точно в коледните празници и моето предложение е, ако можем да направим изключение, да я пенсионираме от 27-и. По изключение защото… аз го правя като предложение, вече Колегията ще реши. Все пак тя иска да си направи съответната сбирка с колегите, след като е пенсионирана, на първия работен ден. Това е чисто от човешка гледна точка, правим го като вариант за 27-и конкретно за този колега заради коледните празници. Ще го предложим на гласуване - както вече Колегията реши. Това е от чисто човешка гледна точка.”

След това последва дълга процедурна разправия, свързана с това доколко е редно зам.-председателите да се освобождават едновременно и като съдии.

Най-накрая все пак се стигна и до притеснителното гласуване за датата на пенсионирането на Златинка Иванова.
„Да, тя иска от 27-и”,
повтори Георги Чолаков предложението си, позовавайки се на желанието на съдийката.
Той обаче удари на камък.

6 на 5, имаме взето… з.. ъп. Оп! Заради датата, колегиии, тц… Ами, нищо, ние не я освободихме, хахаха, заради датата. Не събра мнозинство заради датата”, затръшка се Георги Чолаков.

Макар и против правилата той бе призован да оттегли предложението си, което всъщност вече бе гласувано и не бе одобрено.
„Да, точно така, оттеглям си предложението, за да няма… няма смисъл. Както е предложено – 23 декември
”, обяви ново гласуване обърканият шеф на ВАС.
Тук вече имаше единодушие – 11 гласа „за”, което ще позволи на Златинка Иванова все пак да се пенсионира.
Почерпката й обаче, изглежда, няма да е на следващия ден заради Коледата.


Съдийската колегия награди и пенсионира и Емилия Нашева – също зам.-председател на Апелативен съд-Бургас.
На същото заседание бяха одобрени съответно двама нови зам.-шефове на съда. Това са Румяна Калошева-Манкова и Павел Ханджиев. Последният досега бе съдия в друг съд в Бургас - Окръжния, което предизвика известен смут във ВСС.

В категории: Бургас , Темида