Патриотична, но не русофилска декларация на ГЕРБ изправи на крака Валери Симеонов

„За разлика от повечето русофилски настроени политици и иереи Антим I отстоява неизменно българските национални интереси", обяви Владимир Тошев


Повод бе годишнина от смъртта на Антим I 


Лидерът на НФСБ Валери Симеонов стана на крака и поздрави депутат от ГЕРБ заради патриотична декларация.
Видинският народен представител Владимир Тошев изчете текста от името на парламентарната си група в началото на пленарното заседание. Повод беше годишнина от смъртта на Антим I. 

„На 1 декември се изпълниха 130 години от блажената кончина на Атанас Михайлов Чалъков, след 45-ата си година добил известност и оставил незаличима и безспорна пътеводна диря в историята на Отечеството и Балканите като негово светейшество Антим Видински екзарх български. Когато един народ има 15 столетия история, всеки ден от неговия календар е белязан с поне едно значимо събитие. Такъв народ сме ние българите и затова всеки ден от нашето настояще е достатъчен повод да си спомним откъде идваме, какви сме, кои сме”, посочват от ГЕРБ в декларацията си.

Антим бил първият български екзарх, виден политик и общественик, останал в историята най-вече като борец за независимостта на българската църква и за засилване на нейната роля като обединител на народа. Негови били думите „ще бъда блажен, ако с моята саможертва възкръсне България за нов свободен живот”.

Владимир Тошев представи подробно биографията на Антим I, като започна от раждането му през 1816 г. в Лозенград, мина през замонашването, образованието и дейността му като духовник и политик и завърши с кончината му през 1888 г.

Припомнено бе как е влязъл в конфликт с турската власт, заради което е бил осъден на смърт, но след това е бил помилван.
Призовал руския император да ни освободи, но след това критикувал и северната империя.

За разлика от повечето русофилски настроени политици и иереи Антим I отстоява неизменно българските национални интереси. Когато разбира, че руските империалистични интереси ни застрашават, той подкрепя либералите в лицето на Стефан Стамболов и Петко Каравелов, с които е дългогодишен приятел. „Вие ни освободихте от турците, чудя се кой ще ни освободи от вас”, попитал Антим I княз Дондуков през 1879 г. на банкет по повод неговото изпращане в Търново”, посочват ГЕРБ в декларацията си.

Владимир Тошев обяви от трибуната на парламента още: „На 1 декември 1888 г. екзарх Антим I предава Богу дух в гр. Видин. Приживе завещава цялото си състояние за построяването на катедралата „Св. Димитър”, за изграждането на читалище и за развитие на просветното дело във Видин и построява голяма двуетажна прогимназия, която днес носи името му.”

Декларацията на ГЕРБ завърши с думите: „Не бива да забравяме, че без неговата саможертва на любов и без трудовете на дейците на нашата църковна и национална независимост днес едва ли щяхме да имаме автокефална българска православна църква и да се радваме, че живеем в свободно Отечество. Но Бог благоволи да ни дари с истински отци и с духовни пастири, които положиха душите си и вложиха живота си в основите на нашата църковна и народна свобода и по техните молитви ние трябва да продължим делото им. Поклон и вечна признателност пред светлата памет на Антим I екзарх български!”

След това Валери Симеонов стана и подаде ръка на изчелия декларацията Владимир Тошев.
Лидерът на НФСБ го поздравил за това, че се е сетил да отбележи годишнината,
обясни пред „Флагман” депутатът от ГЕРБ.

В категории: Политика