Ако в правната общност на Бургас имаше мосю*, името му бе Евгений Мосинов

Утре празничната сесия ще започне с минута мълчание в памет на съветника, чието място завинаги ще остане празно


Отиде си на прага на заседателната зала във Върховния съд на България, предусещайки смъртта ден по-рано

Утре празничната сесия на Общинския съвет в Бургас ще започне с едноминутно мълчание в памет на Евгений Мосинов, чието име ще остане в аналите на местното самоуправление и местната администрация на Бургаска област като ненадминат специалист по право, автор и рецензент на много нормативни документи, без които развитието на региона  в последните 30 години би било немислимо.
Съизмерим с него по висота на познанията и майсторство в многообразието от прилагане на закона в действие в цялата съвременна история на този град, е  покойният ексобластен управител Стефан Константинов, който си отиде ненавреме  и също така стъписващо през 2015 г., едва навършил  63 години.

„Сбогом учителю. От теб съм се учил , ти бе мой приятел и не на последно място мъж, когото много харесвах.
По някаква странна прищявка на провидението, някакви хора твърде често ни бъркаха...
Да кажа, че съм разбит от новината за внезапната ти кончина, означава да не кажа почти нищо от това, което изпитвам”, е написал на Стената си във ФБ адвокат Стефан Цинцарски

Приживе, в апогея на кариерата си в наказателните дела, виртуозният адвокат Константинов иронизираше собственото си величие в професията чрез единствено допускане – ако има тук сред правистите друг мосю, то той би трябвало да се търси сред специалистите по гражданско и административно право. И несъмнено това би трябвало да е Евгений Мосинов.  Днес мосю Мосинов, по подобие на мосю Константинов, ни напусна точно така внезапно и разтърсващо, на 53-годишна възраст.

Спомен на колегата  Росен Кожухаров, с когото преди 30 г. присъстват на освещаване на адвокатска кантора

Утре  ще е тъжен Никулден, защото ерудитът Евгений Мосинов оставя диря не само в съзнанието на колегията от юристи, но и в политиката, в обществения живот, в академичните и интелектуални среди, сред младите хора на Бургас.
Роден е през 1965 г. в Бургас, завършва право в Софийския университет „Св.Климент Охридски”, казармата отбива в школа за офицери.

Евроизборите 2014 г., като председател на ОбС на БСП

След завръщането си в Бургас започва като юристконсулт в кметство „Зора” през 1990 г., при временната управа на кмета Никола Александров.
През 1991 г. печели конкурс за съдия в Районния съд на Бургас, от същата година започва да преподава „Обща теория на правото” в юридическия факултет на новооткрития  Бургаски свободен университет. Година по-късно защитава научна степен „Главен асистент”.  През 1994 г.  напуска магистратската длъжност в Районния съд и разкрива адвокатска кантора в съдружие с колегата Богдан Йорданов.
В университета, където остава до 2001 г., обучава стотици кадри по право, които днес си спомнят за него с уважение  – като безкомпромисен и достолепен лектор, чиято тройка бе равносилна на шестица по знания в доста други дисциплини.

С кметовете на Камено и Карнобат, чийто юридически съветник бе в периода 2007-2011 г.

През 2015 г. Общинският съвет на БСП издига своя лидер Евгений Мосинов за кандидат-кмет. След изборите той става председател на групата съветници, които ръководи като аргументирана и сериозно стояща опозиция на ГЕРБ, благодарение на задълбочената му лична работа върху документите от днения ред на в постоянните комисии и сесии.
Избиран е за общински съветник в два поредни мандата – от 2011 г. насам. Блестящ оратор, отличаващ се с интелект и експертиза далеч над всичките останали 50 общински съветници.
Заради опита му в Гражданското право е най-търсеният за юридически съветник от общинските кметове в Бургаска област.
От първия си брак има дъщеря Йоана, която е на 23 години, а от брака  с журналистката Илияна Тодинова – дългоочакван син Никола, на 5 години, кръстен на баща му Никола. 
Всъщност адвокат Мосинов почина днес, около 8,30 часа сутринта, на прага на заседателна зала във Върховния касационен съд. Според свидетели по делото, с които разговаря Флагман, той влязъл, дишайки тежко и ускорено, създал впечатление, че е бързал, за да не закъснее,  съдията вече проверявал присъствието на двете страни. Успял да стигне до скамейка на предпоследния ред до вратата. Приседнал и след минута-две издъхнал, по всяка вероятност от масивен инфаркт, чиито симптоми е усещал още предния ден.
„Каква ирония на съдбата! На 4 декември, вторник, около 16 часа, аз, Евгений и Веско Въндев излязохме от Съдебната палата в Бургас, където имахме дело за спогодба. Шегувахме се, защото му предложих да почерпи – причината бе, че се размина без разноски за ответника по това дело. Викам му: „Отдавна не сме сядали заедно – ще почерпиш за Никола на 6 декември!” А той полу на шега, полу насериозно отвърна: „Машинката прищраква, нещо не ми е добре, а утре рано трябва да поема за тежко и неприятно дело към София. Ако съм добре – ще черпя на 6-ти – за Никола!” Имаше два стента на сърцето, заради проблеми с коронарната артерия, но те бяха поставени преди две години и лекуващият доктор казваше, че всичко му е наред. Мисля, че преумората и нервното напрежение, ангажиментите му в политиката, го убиха. Съжалявам, защото правната общност на Бургас и България загуби един добър юрист”, каза Богдан Йорданов пред Флагман.
Поклон пред паметта му!
*мосю – от френски, благородническо обръщение със значение на господин