Паднала ограда до Малко Търново доведе до политически сблъсък в парламента (снимки)

Депутатът Николай Цонков от БСП пусна снимки във "Фейсбук"


Депутат от БСП пусна снимки във "Фейсбук", според Валери Симеонов става въпрос за малък участък, а причината за повредата е порой от 70 л на кв. метър


Софийският депутат от БСП Николай Цонков пусна във „Фейсбук” снимки от паднала ограда по границата с Турция. Фотосите били от местността „Дълбокия дол” на 12 км от Малко Търново и били направени на 4 декември.

Цонков заяви пред репортери в кулоарите на парламента, че днес ще иска да се свърже с областния управител на Бургас.
Темата след това коментира и Валери Симеонов от „Обединени патриоти”. Той обясни, че снимките всъщност са от 28-29 ноември.

Ставало въпрос за участък от около 30-40 метра. Това било резултат от големите дъждове от около 70 литра на квадратен метър.

Николай Цонков каза, че получил снимките вчера от сигурен източник. Не знаел колко е голям повреденият участък. Според него обаче става въпрос за некачествено изпълнение и корупция.
Това било сериозен пробив в националната сигурност.
„И ние питаме кой ще понесе отговорност в крайна сметка”, обяви депутатът.

Според него такава отговорност трябвало да понесе цялото правителство, „защото това е стил на управление”.
След въпрос какви мерки смята да предприеме и няма ли намерение да информира областната управа, Николай Цонков отговори: „Аз ви казах – това се случи вчера. От днес ще предприема и съответните действия. Ще разговарям с областния управител.”

Депутатът от БСП припомни, че прокуратурата от няколко месеца се занимава със строежа на оградата и чака резултат от проверката.

Валери Симеонов след това коментира, че колегата му от БСП има право да сезира държавното обвинение и за този случай.
„Снимките ми са известни, известно ми е мястото. Може би е необходимо да се даде малко пояснение за какво става въпрос. Първо, снимките са истински. Един участък от около 30-40 метра от оградата е отнесен. Участъкът се казва „Дълбок дол”, южно от Сливарово. Това не е далеч от Вълчанов мост  - който познава района, и самото наименование трябва да ви говори, че става въпрос за дълбок дол. Датата е 28 ноември – сряда”, обяви депутатът от ОП и лидер на партия НФСБ.

На тази дата паднал голям дъжд.
„На 29-и става поражаването на тези 30-40 метра от оградата… Същия ден може да направите една справка, да чукнете в интернет сайтовете, да видите какво е ставало в Одрин – наводнението в Одрин. Може да видите кадри за какво става въпрос. Дъждът се е изсипал точно в този участък. Става въпрос за над 70 литра на кв. метър и това струпване и стичане на огромни количества вода е предизвикало повличане на чакъл, на дървета, отнасяне на пътища (имаме и снимки за това) и съответно отнасяне и на тази част от оградата. За съжаление така ще бъде и занапред. Оградата не е направена около „Александър Невски” на жълтите павета. Тя е направена на изключително насечен терен и вече се работи по възстановяването. Това е важното. Не мога да ви гарантирам, че в бъдеще пак няма да има такива случаи”, заяви още Валери Симеонов.
Той обясни, че преди година природната стихия дори е довела до жертви в Камено и т.н.

Оградата била изпълнена, както е по проект. Никой не можел да предположи, че стихията ще нанесе поражения.
Важното е, че вече са осигурени пари за областните управители. Това било организирано в кабинета на Валери Симеонов като вицепремиер още през есента на миналата година.


Щяло да има такива поражения и занапред.
На такива места се поставяли 24-часови постове до отстраняване на повредите.





Очаквайте подробности

В категории: Малко Търново