За разлика от Европа, България вярва най-много на телевизията и най-малко на печата

Данните са базирани на ежегодно проучване на общественото мнение на Еврокомисията и на доклада Reuters Digital News

България е единствената държава в ЕС, която е най-скептична към печатните медии в сравнение със социалните мрежи и телевизията

Българите вярват най-много на телевизията и най-малко на печатните медии, за разлика от останалите европейски народи, които са скептични предимно към социалните мрежи. Това показва провежданото всяка година проучване на Европейския съюз на електронните медии, събрало данни от 33 държави в Еврепа.

Българите вярват най-много на телевизията в сравнение с радиото и интернет. Почти всички други европейски държави изпитват най-високо доверие към радиото. Изключение правят Турция, Северна Македония, Албания и Черна гора, които също предпочитат телевизията, както и Гърция, Унгария и Сърбия, които разчитат най-много на интернет.

България е единствената държава в ЕС, която е най-скептична към печатните медии в сравнение със социалните мрежи и телевизията. На същото мнение са Северна Македония и Сърбия. Всички останали (без Гърция) вярват най-малко на социалните мрежи, а Атина – на телевизията.

Общо 59% от европейците твърдят, че вярват на новините по радиото (в България – 45%), 50% на тези по телевизията (в България - 56%) и едва 19% - на информацията, идваща от социалните мрежи. Така радиото запазва авторитетната си позиция, която поддържа от 2013 г. насам. За това време разликата е, че доверието в печатните медии се повишава, докато това към интернет и социалните мрежи пада стремглаво.

Докладът се базира на ежегодно проучване на общественото мнение на Еврокомисията и на доклада Reuters Digital News, Евробарометър, Net Trust Index.

Колко са важни обществените медии

Не е изненадващо, че държавите от Скандинавието регистрират най-добри показатели и по други критерии – нисък политически натиск над обществените медии и доверие в новините за държавата. България е сред държавите с "умерен" политически натиск.


В категории: Политика