На първо четене: Парламентът прие орязването с 11 пъти на партийните субсидии

Законопроектът днес мина със 117 „за” срещу 90 „против”


При окончателното гласуване обаче може да има сериозни корекции в закона

Парламентът одобри на първо четене намаляването на партийните субсидии на 1 лв. на глас. Това стана след внезапното желание на премиера Бойко Борисов и предложение на Министерския съвет от миналата седмица.

Промяната минава през актуализация на закона за държавния бюджет. Кабинетът предлага промяната да влезе в сила от 1 юли. Така партиите следва да получават не по 11, а по 1 лв. на глас (11 пъти).

На второ четене обаче са възможни сериозни корекции, стана ясно по време на дебата в пленарна зала днес.

ГЕРБ подкрепиха предложението на кабинета, но признавайки, че това е популизъм. Тома Биков обясни, че целта била да се спрат обвиненията към тях, че само те пазят партийните субсидии.

Със сигурност позитивът от ситуацията бил, че е започнал дебат по темата. Биков призна, че неправилно са мълчали и не са обяснили на гражданите, че субсидия от 1 лв. ще постави партиите в зависимост от бизнеса. Така на референдума на Слави през 2016 г. избирателите масово подкрепили популистката идея.

Законопроектът днес мина на първо четене със 117 „за” срещу 90 „против”.

„Обединени патриоти” го подкрепиха въпреки резервите на партиите ВМРО и НФСБ.

По време на дебата Искрен Веселинов коментира, че ВМРО е за падане на партийната субсидия, но не чак до 1 лв. Той обясни, че от тяхната партия ще подкрепят законопроекта, но ще искат между първо и второ четене да се намери удачно решение за размера на финансирането на политическите формации от държавата.

От БСП гласуваха „против”. Драгомир Стойнев, Румен Гечев и Таско Ерменков изразиха опасения, че ще бъдат унищожени политическите партии и демокрацията в България.


В категории: Политика