Португалия направи голяма крачка към класиране за финалите на Лигата на нациите, след като в среща от предпоследния кръг в група 2 на Дивизия “А” разби Чехия с 4:0 в Прага, а по същото време Испанция се издъни вкъщи срещу Швейцария - 1:2. Така “мореплавателите” излязоха начело в групата с 2 точки аванс, а в последния си мач във вторник не трябват да губят от състава на Луис Енрике като домакините.

Голямата звезда на португалците Кристиано Роналдо отново беше сред водещите футболисти, но имаше нещастие в началните минути да се сблъска с вратаря на съперника, в резултат на което получи рана в областта на носа и беше окървавен. Той все пак продължи мача и асистира за единия от головете, макар да направи и дузпа, която обаче беше пропуснатаДомакините от Чехия излязоха в 3-4-3, а европейските шампиони отпреди шест години заложиха на Роналдо на върха на атаката, подпомаган от Бернардо Силва и Рафаел Леао.. 

Неочакваният герой обаче беше съотборникът му в Манчестър Юнайтед Диого Далот, който реализира два гола - в 33-тата и 52-рата минути. Между тях се разписа и третият в тима от Юнайтед - Бруно Фернандеш (45’). Резервата Диого Жота довърши чехите след подаване на Роналдо в 82-рата.

Домакините от Чехия излязоха в 3-4-3, а европейските шампиони отпреди шест години заложиха на Роналдо на върха на атаката, подпомаган от Бернардо Силва и Рафаел Леао.

В типичния си стил Роналдо търсеше гола, но в 24-тата като по чудо не уцели добре топката от няколко метра. Той се размина със засичането и в 33-тата, но секунда по-късно Далот вкара за 1:0. В последните секунди на редовното време на първата част Бруно Фернандеш направи 2:0 на празна врата. 

Заради спирането на играта заради нараняването на Кристиано обаче последва дълго продължение, в което точно нападателят игра с ръка в своето наказателно поле и чехите получиха дузпа. Патрик Шик обаче стреля над гредата и така провали своя отбор. 

В 52-рата Далот се разписа още веднъж и всичко беше ясно. После Жота също реализира, с което Португалия си тръгва с изразителен успех.