Арсенал постигна четвърта поредна победа в Премиър лийг и общо седма такава във всички турнири, след като надделя с 1:0 над Лийдс на "Елънд Роуд". Двубоят, който се проточи неочаквано много, тъй като бе прекъснат за около 40 минути, бе доста труден за лондончани, които поведоха след гол на Букайо Сака в 35-ата минута. След почивката обаче Лийдс бе много по-добрият отбор и създаде доста положения, но гол на Патрик Бамфорд бе отменен, след което нападателят пропусна и дузпа. Аарън Рамсдейл пък направи серия от важни спасявания, с които съхрани преднината на лондончани. Така Арсенал увеличи преднината си пред Манчестър Сити на четири точки поне за няколко часа - докато завърши двубоят на шампионите с Ливърпул.

Арсенал излезе в същия състав, както и при победата над Ливърпул преди седмица. Голямата новина бе, че Габриел Жесус, който имаше известни проблеми след дербито с мърсисайдци, бе готов да започне. Такехиро Томиасу отново стартира на левия бек за сметка на Киърън Тиърни.

Луис Синистера се завърна в състава на Лийдс, след като изтърпя своето наказание. Патрик Бамфорд бе на пейката за началото.

Само 23 секунди след началото на този двубой, главният рефер го прекъсна, тъй като нямаше връзка със своите асистенти и с ВАР. Десетина минути играчите на двата отбора изчакаха на терена, след което се прибраха в съблекалните си. Според официалните информации на "Елънд Роуд" е имало локално прекъсване на електричеството, заради което е била прекъсната връзката с ВАР и до отстраняването на проблема е било невъзможно двубоят да продължи.

Около 40 минути по-късно срещата бе подновена.

Лийдс започна вдъхновено след тази принудителна пауза и домакините изглеждаха по-опасният отбор. В самото начало удар на Синистера премина на сантиметри встрани. В 21-вата минута пък Аарън Рамсдейл се намеси блестящо, след като след корнер пред неговата врата Струйк нанесе удар отблизо, но стражът на гостите изби. Веднага след това и Арсенал имаше добра възможност, но Жезус стреля над вратата.

В 32-рата минута и Мелие имаше намеса, след като отрази удар от фаул от 30-ина метра на Мартин Йодегор. Две минути след това Родриго реши да търси с дълго подаване назад Струйк. Сака пресече, след което пусна към Йодегор и продължи спринта си към наказателното поле. Норвежецът му върна, а Сака от изключително малък ъгъл простреля Мелие, давайки преднина на лондончани.

⭐️Bukayo Saka's last 7 PL games

Goals: ⚽️⚽️⚽️⚽️
Assists: 🅰️🅰️🅰️🅰️ pic.twitter.com/2Uuc8OdkM4

— Sky Sports Statto (@SkySportsStatto) October 16, 2022

За началото на второто полувреме Бамфорд замени Родриго в състава на домакините, които започнаха по-добре. Още в първата минута Бамфорд прати топката във вратата на Рамсдейл, но попадението бе отменено заради нарушение на нападателя срещу Габриел.

Малко след това Бамфорд се озова сам срещу Рамсдейл след грешка на Салиба, но стражът на Арсенал излезе напред и спаси на два пъти.

Aaron Ramsdale enjoyed that one.#BBCFootball #LEEARS pic.twitter.com/ssKqA7GI3A

— Match of the Day (@BBCMOTD) October 16, 2022

В 60-ата минута Лийдс получи дузпа след намесата на ВАР заради игра с ръка в наказателното поле на Салиба. Бамфорд обаче отново загуби дуела с Рамсдейл, след като стреля встрани от 11-метровия наказателен удар. Пет минути след това изстрел на Синитестера от седем метра бе блокиран в последния момент. В 70-ата минута отново Бамфорд излезе очи в очи с Рамсдейл, но отново не успя да го преодолее. Стражът на гостите направи поредното си важно спасяване в 77-ата минута, когато отрази удар на Ааронсон, който бе насочен точно до гредата.

В края Синистера пропусна още една добра възможност. В добавеното време Крис Кавана показа директен червен картон на Салиба и дузпа за Лийдс след сблъсък с Бамфорд, но след намесата на ВАР главният рефер промени решението си, тъй като първо нападателят на домакините извърши нарушение срещу бранителя.