Грузия постигна най-великата победа в историята си като самостоятелна държава, след като победи Португалия с 2:0 в Гелзенкирхен в последен мач за двата отбора от група F и по този начин се класира и за елиминациите на Евро 2024.

Хвича Кварацхелия откри рано-рано за грузинците още във 2-рата минута, а Жорж Микаутадзе удвои за тях в 57-ата минута от дузпа с третото си поредно попадение на Евро 2024, с което оглави голмайсторската листа. Така грузинците, които са дебютанти на еврофиналите, постигнаха историческа първа победа на европейски първенства, а освен това се класираха и за осминафиналите, където ще срещнат Испания. Феноменални изяви на вратата на Грузия имаше Гиорги Мамардашвили, който направи много важни спасявания.

"Мореплавателите" пък завършиха на първо място в групата, но разочароваха цялостно с изявите си, като днес селекционерът Роберто Мартинес бе дал почивка на голяма част от титулярите си. Португалия ще срещне на осминафиналите Словения. Голямата звезда Кристиано Роналдо се отчете с няколко опасни удара и жълт картон

Днешният сблъсък в Гелзенкирхен бе едва вторият мач между Португалия и Грузия изобщо. Предишният бе през септември 2008 г., като в него "мореплавателите" спечелиха също с 2:0.

Атаката на грузинците днес ще водят разписалият се на два пъти Жорж Микаутадзе и голямата звезда Хвича Кварацхелия, като наставникът им Вили Саньол бе избртал схема 3-5-2.

🇬🇪🇵🇹Georgia Starting XI v Portugal.✅

Otar Kiteishvili makes a return to the starting lineup, Lochoshvili and Gvelesiani in the mix as well! pic.twitter.com/SYgB7Hd0AK

— Georgian Footy (@GeorgianFooty) June 26, 2024

Селекционеът на Португалия Роберто Мартинес е направил цели осем промени в сравнение с победата с 3:0 над Турция, като само Кристиано Роналдо, Палиня и вратарят Диого Коща отново започват като титуляри. В средата на терена като титуляри започват още Диого Далот, Жоао Невеш и Педро Нето. В атаката на "мореплавателите" до Роналдо ще бъдат Жоао Феликс и Чико Консейсао. Наказан за португалците е Рафаел Леао.

𝗫𝗜 𝗜𝗡𝗜𝗖𝗜𝗔𝗟? Temos! 🇬🇪🆚🇵🇹 #PartilhaAPaixão | #EURO2024 pic.twitter.com/foTuALoTg0

— Portugal (@selecaoportugal) June 26, 2024

Още във 2-рата минута грузинците изненадващо откриха резултата. След грешка на португалците, тимът на Вили Саньол организира перфектна контраатака, при която Жорж Микаутадзе изведе Хвича Кварацхелия, който с левия крак простреля Диого Коща - 1:0 за Грузия. Португалците сякаш се шокираха от попадението и чак в 17-ата минута отговориха с бомбен шут от пряк свободен удар на Кристиано Роналдо, избит в корнер от Гиорги Мамардашвили. Шест минути по-късно Жоао Палиня също тества грузинския страж с изстрел от дистанция, но вратарят отново се справи.

Натискът на Португалия продължи и в 27-ата минута Педро Нето центрира опасно, Мамардашвили трябваше да избива, а Чико Консейсао с ножичен удар стреля в аут. При тази ситуация Кристиано Роналдо имаше сериозни претенции за дузпа срещу себе си, но в крайна сметка получи само жълт картон. Междувременно и Жоао Феликс отправи далечен шут, оказал се неточен, а в самия край на полувремето играчът на Барселона пак стреля от дистанция, но перфектният дотук Мамардашвили отново улови, а грузинският страж трябваше да избива и удар директно от корнер на Педро Нето. От самото начало на втората част португалците продължиха с атаките си. Удар на Чико Консейсао бе блокиран, а от последвалия корнер и разбъркването Кристиано Роналдо се завъртя и стреля, но шутът му също бе избит. В 50-ата минута пък Грузия направи поредната си добра контраатака, като след центриране отдясно топката попадна в Кварацхелия, но той не успя да нанесе добър удар. Четири минути по-късно се стигна до ключова ситуация в мача. Антонио Силва препъна Лука Лочошвили в наказателното си поле. Първоначално реферът Сандро Шерер не отсъди нищо, но след това бе извикан от ВАР и посочи бялата точка. Зад топката застана щатният голмайстор на Грузия Жорж Микаутадзе, който изпълни дузпата много сигурно и вкара за 2:0 с третия си пореден гол на Евро 2024.
След второто получено попадение Роберто Мартинес не издържа и в 65-ата минута смени Кристиано Роналдо, както и виновника за дузпата Антонио Силва, като пусна на местата им Гонсало Рамош и Нелсон Семедо. Седем минути по-късно пък грузинците можеха да отбележат и трети гол след поредната си убийствена контра, но ударът на Гиорги Чакветадзе мина над вратата на Диого Коща, В последните секунди на срещата Семедо засече центриране на Жоао Феликс, но феноменалният Мамардашвили за кой ли път спаси.

ГРУЗИЯ (3-5-2): Мамардашвили; Гвелешиани, Кашия, Лочошвили; Двали, Китеишвили, Кочорашвили, Чакветадзе, Какабадзе; Микаутадзе, Кварацхелия

ПОРТУГАЛИЯ (3-4-3): Коща; Антонио Силва, Перейра, Инасио; Далот, Палиня, Невеш, Нето; Консейсао, Роналдо, Жоао Феликс