Единственият българин в тенис елита Григор Димитров се изправя срещу Гаел Монфис в трети кръг на “Уимбълдън”.

Двубоят е втори в програмата на корт номер 1 и се очаква около 16:30-17:00 часа. Преди него е женският мач на Джазмин Паолини срещу Бианка Андрееску. Този корт има покрив и не зависи от метеорологичните условия в Лондон, където се очаква да вали практически цял ден днес.

Гришо осъществи втория в кариерата си обрат от 0-2 до 3-2 сета в предишния кръг срещу китаеца Джунчън Шан, за да стигне до тази фаза на “Уимбълдън”. В първия си мач на “свещената трева” пък той се справи с чиста победа над Душан Лайович, като получи лека травма на дясното рамо в началото на третия сет.

Димитров ще се опита да защити точките си на “Уимбълдън” от миналата година, когато отпадна в красив мач с Холгер Руне на осминафиналите. Сегашният му съперник Монфис е 33-ти в света, а срещу съперници извън топ 20 през 2024-та българинът има 25 победи и само 4 загуби.

По отношение на съперничеството между двамата обаче Монфис има подчертано предимство с 4:1 победи. Последният им мач е от 2016-а, а победата на Димитров е от 2014-та на клея в Букурещ. Французинът едва през този сезон напомни за себе си на тревна настилка, стигайки до полуфиналите в Майорка като подготовка за “Уимбълдън”. Там му бяха първите мачове на трева от 2021-ва насам.

Като цяло Монфис никога не се е представял на високо ниво на “Уимбълдън” и от 12 участия само веднъж е стигал до втората седмица на турнира. В трети кръг статистиката му е една победа и шест загуби.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Imago