Световният №2 в женския волейбол Бразилия потвърди очакванията на своите фенове и ще бъде със звезден състав в опита си да се върне на върха на подиума на Олимпийските игри в Париж 2024.

Дългогодишният селекционер на "Селесао" Жозе "Зе" Роберто Гимараеш, обяви имената на 13-те си състезателки за Олимпиадата, сред които и няколко истински национални знаменитости.

Зе Роберто, който е начело на Бразилия от 2003-а година насам, се довери на 6 волейболистки, които спечелиха сребърните медали в Токио 2020, за да направи още един опит да спечели златото – разпределителките Макрис Карнейро и Роберта Ратцке, диагонала Росамария Монтибелер, посрещачките Габи Гимараеш и Ана Кристина Соуса и централната блокировачка.

Истинският ветеранът в тима е Таиса Менезеш, която се завърна в националния отбор през 2023-а след пет години отсъствие. Тя е и най-опитният член на състава, като 37-годишната блокировачка отива на четвъртата си Олимпиада, след като спечели златото в Пекин 2008 и Лондон 2012 и завършвайки на 5-о място в Рио 2016.

Дебютанките на Олимпийски игри бразилския отбор ще бъдат диагоналите Лорене Тейшейра и Тайнара Сантош, посрещачката Юлия Бергман, блокировачката Диана Дуарте и либерата Ниеме Коща и Наталия "Натиня" Араужо, която ще бъде и официалната резерва на тима.

Бразилия, която е и световен вицешампион, попадна в предварителна Група В на олимпиийския турнир заедно с Полша, Япония и Кения. Първият мач на "Селесао" ще бъде именно срещу африканките на 29 юли (понеделник) от 14,00 часа българско време.

Съставът на Бразилия за Олимпиадата в Париж 2024:

Разпределителки:

Макрис Карнейро

Роберта Ратцке

Диагонали:

Росамария Монтибелер

Лорене Тейшейра

Тайнара Сантош

Посрещачки:

Габи Гимараеш

Ана Кристина Соуса

Юлия Бергман

Централни блокировачки:

Таиса Менесеш

Ана Каролина "Карол" да Силва

Диана Дуарте

Либеро:

Ниеме Коща

Официална резерва:

Наталия "Натиня" Араужо (либеро).

Снимки: volleyballworld.com

Последвайте каналите ни в: