Председателят на Турската футболна федерация (TФФ) Мехмет Буюкекши осъди решението на УЕФА да накаже защитника Мерих Демирал за два мача заради т.нар вълчи поздрав като "неприемливо, незаконно и политически мотивирано". Много хора го асоциират със знака на турското националистическо, пантюркистко и за много неофашистко движение "Сивите вълци".

Буюкекши заяви в специално изявление, публикувано на страницата на федерацията, че турската нация е "дълбоко разочарована" от "двойните стандарти" на УЕФА и "непропорционалното" наказание, което не може да се сравнява с други по-сериозни и "расистки" действия сред феновете.

И също така добави, че наказанието на Демирал за съботния с Нидерландия ще мотивира още повече турските фенове да подкрепят отбора си по-силно и по-горещо в Берлин, "който виждаме като наш втори дом", препратка към най-голямата турска общност в град извън родината.

ТФФ със сигурност подготвяла обжалване по бързата процедура до Арбитражния съд по спорта (КАС), но намеренията им са били неутрализирани, след като станало ясно, че съдът в Лозана се занимава само със забрани за три или повече мача. Също така президентът на турската централа се чуди как е възможно наказанието първо да е изтекло в "определени медии", посочвайки първия източник – вестник "Билд".

Защитникът Демирал направи жеста, имитирайки с пръсти формата на вълча глава, след втория си гол при победата с 2:1 над Австрия на осминафиналите във вторник в Лайпциг.

Последвайте каналите ни в: